10 x doen in de Veluwe met kinderen

Trip Natuur » reizen » veluwe met kinderen

Tijdens de herfstvakantie reizen met je gezin is ook tijd samen om vaker buiten te zijn en te vertragen. Op 2 uur rijden van Antwerpen ben je in Otterlo. Dit kleine dorp ligt midden in de Veluwe. Een enorm gebied met verschillende natuurgebieden waar je eigenlijk het hele jaar door naar toe kan reizen. De uitgestrekte natuur, degelijke fiets-en wandelpaden, toffe horecazaken, kleine musea, het wildspotten, speeltuinen, steden zoals Arnhem en Apeldoorn, de rustige sfeer,… maken dat verveling hier niet aan de orde is. Maar wat kan je doen als je een week reist met je kinderen in de Veluwe?

Apenheul

Een fotograaf uit Rotterdam kocht ooit 2 dwergapen. Zijn hobby liep snel uit de hand. Vandaag kan je in het park een gezellige dag samen beleven maar vooral veel leren over 35 apensoorten. Je wandelt doorheen een grote bostuin met speeltuinen, leerplekken en bewonderhoekjes. Want sommige apen lopen gewoon los en komen heel dicht bij je voorbij. Achter de recreatieve jas van het park zitten vele lagen. Natuurbehoud, soortbehoud, educatie en onderzoek. Zo ondersteunen ze bijvoorbeeld een onderzoek in Madagaskar over de Blauwoogmaki. Het park is ook een fiere drager van het duurzaamheidslabel Green Key.

Adres: J.C. Wilslaan 21 in Apeldoorn
Koop je ticket online vanaf 25 euro per persoon (kinderen vanaf 3 jaar vanaf 13,50 euro)
Het park is open van april tem half november.

Wandelen met kinderen in de Veluwe

Mosselsezand route

Een route van 2,5 km die start in Europarcs de Wije Werelt. Hier kan je gratis parkeren en kom je via een groene bewegwijzering op de grote zandduin. Ook honden zijn hier welkom. Op de zandduinen zien we voetsporen van herten en aan de rustvlakte zien we in de vroege ochtend 2 herten grazen. Je kan deze route combineren met een speelmoment in het speelbos of bij slecht weer in de binnenspeeltuin van Brasserie De Houtzagerij. Dat is de Brasserie van het vakantiepark.

Adres: Europarcs De Wije Werelt, Arnhemseweg 100-102 in Otterlo
De wandelroute is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
2,5 km via een groene bewegwijzering

Otterlo route

Een route van 5 km die je ook kan starten in het vakantiepark. Je steekt de Arnhemseweg over en volgt eerst een kort stuk de groene bewegwijzering van het klompenpad tot je op een T-punt komt en daar kan je omschakelen naar de rode bewegwijzering, nl. de Otterlo route. Je kan ze in beide richtingen nemen. De lus komt hier terug uit een neemt je hoog en laag mee langs de stuifwal van Otterlo. Onderweg kom je houtsnijwerken tegen zoals een vos of hert. En de vele laagstam bomen en grote struiken zijn ideaal voor een spel verstoppertje.

Adres: Europarcs De Wije Werelt, Arnhemseweg 100-102 in Otterlo
De wandelroute is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
5 km via een rode bewegwijzering

Oud Reemst route

Een route van 2,5 km in Planken Wambuis. Je wandelt met je kinderen langs een uitzichtpunt, door oude lanen en een heide landschap. Bij de start is er een speelbos en aan het einde loopt de wandelroute door voorbij een weide waar de herder de schapen verzamelt voor ze op stal gaan.

Adres: Parking Oud Reemst, Harderwijkerweg 1A in Otterlo.
De wandelroute is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
2,5 km via een lichtblauwe bewegwijzering
Je kan hier ook starten voor een route van 8 km.

Nationaal park de Hoge Veluwe

Naast de uitgestrekte natuur waar je met je eigen fiets of een leenfiets (die komt inclusief je inkomticket) doorheen kan zoeven, heeft het park heel wat extra’s te bieden. Misschien is het Muller-Kroller museum van moderne kunst niet meteen het ding waar jou kinderen op zitten te wachten, maar de grote buitenspeeltuin aan het nieuwe bezoekerscentrum en het Museonder zijn een lange pauze waar tijdens je fietstocht. In het bezoekerscentrum is er een gezellige winkel om te snuisteren en een lunchroom waar je voordelig kan eten of drinken. Van pannenkoek tot wildgerecht. Het is smullen en met een beetje geluk is het droog weer zodat je op het terras kan zitten terwijl de kinderen op de speeltuin plezier maken. Het gratis museum Museonder is inclusief je ticket en maakt je wegwijs in het leven onder de aardoppervlakte.

Tijdens de fietsroute kan je stoppen aan een wildkansel of in een theehuis van een drankje genieten.
En de fiets die neemt je mee door heidevlaktes, over zandduinen, door naaldbossen en langs weilanden. Je maakt al snel een rondje van 26 km door het nationaal park de Hoge Veluwe.

Adres: nationaal park Hoge Veluwe ingang Otterlo, Houtkampweg 9
Inkom 11,10 euro (kinderen 6-13 jaar 5,55 euro), wisselende openingsuren
In het park is er een bewegwijzerde fietsroute, maak zeker een foto van de plattegrond aan de inkom, zo kan je onderweg makkelijk de juiste richting aanhouden en hoef je geen plattegrond aan te kopen.

Bij het bezoekerscentrum kan je een elektrische bakfiets huren handig voor de grotere gezinnen of die met kleine kindjes.

Fietsen door Planken Wambuis

Als je in de mogelijkheid bent om je eigen fietsen mee op vakantie te nemen, dan is dat voor de Veluwe een aanrader. Veel van de fietspaden lopen midden door de natuur. Zo kan je een ruimere regio ontdekken en onderweg stoppen voor een speelmoment. Onze kleuter zit voorlopig nog achterop mijn e-bike en vertrekken doen we vanaf het vakantiehuis. De route van 40 km neemt je mee door bossen, door heide en langs weilanden. Onderweg kan je stoppen aan het uitkijkpunt Valenberg, het natuurcentrum en de wildkansel in Ede. Maar mijn favoriete stop was Boerderij Mossel. Middenin Planken Wambuis staat een oude boerderij waar je terecht kan voor een typisch Nederlandse lunch, het 12uurtje. Ideaal voor iedereen die niet kan kiezen. Binnen is het gezellig zitten en buiten kunnen de kinderen spelen op de speeltuin en de kleine tractors. Best gezellig zo met kinderen in de Veluwe.

Adres: Europarcs De Wije Werelt, Arnhemseweg 100-102 in Otterlo
De fietsroute is gratis toegankelijk.
40 km via de fietsknooppunten 84-72-82-93-11-81-83-62-64-84-8-12-63-84

Uitkijkpunt Valenberg tussen 83 en 64
Boerderij Mossel tussen 63 en 84

E-chopper huren in de Veluwe

Met deze elektrische scooter kan je op een veilige manier in de natuur en dorpen op ontdekking gaan. Bij Bloem verhuren ze e-choppers met een extra zitje. Zo kan je kind makkelijk een keer mee en kan je samen gaan touren. Een aanrader voor in lente en zomer. In de herfst is het al warm aankleden want je zit behoorlijk stil maar het is eens iets anders dan de fiets.

Pannenkoekenrestaurant Bloem, Verlengde Arnhemseweg 99, Ede
huur (2 uur) 30 euro, op voorhand reserveren, vraag naar de e-chopper voor 2 personen
Je kan daar via een app een route uitkiezen of zelf een route uitstippelen via de fietsknooppunten.

Binnenspeeltuin De Houtzagerij

De super steile glijbaan vraagt om moed een doorzettingsvermogen. De binnenspeeltuin van het vakantiepark De Wije Werelt valt bij onze kleuter in de smaak. En ook voor niet gasten is de toegang gratis. Ideaal voor een voormiddag of namiddag vol speelplezier. In de brasserie kan je terecht voor lunch en diner of een warm drankje tussen door. Cappuccino bestellen, boekje lezen? Of gewoon bijpraten met je partner terwijl de kinderen spelen.

Adres: Europarcs De Wije Werelt, Arnhemseweg 100-102 in Otterlo
De speeltuin is gratis toegankelijk.

Binnenzwembad De Peppel

In dit lokale zwembad kan je voordelig een leuke middag met je kinderen in de Veluwe bij slecht weer beleven. Er is een recreatiebad met glijbanen en een pad voor peuters.

Peppelensteeg 17, Ede
inkom 5,30 euro

Mountainbike kinderroute

Dat is 5 km plezier in het bos inclusief bulten en kuilen om te overwinnen. Verwacht je aan oe’s en aa’s van je kinderen, zeker als ze voor het eerst een mountainbike route trotseren. Als ouder kan je gewoon stevig te voet volgen. En onderweg even stoppen voor een snack. Deze activiteit is trouwens gratis. Goed voor het reisbudget, check!

Otterloseweg 40, Ede
5 km, bewegwijzering met kerstboom


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.