Darmtherapie is nu 7 maanden in mijn leven. Ik kan eerlijk gezegd niet vertellen hoe lang mijn ‘prikkelbare darmen’ mijn leven beïnvloedt hebben. Ergens tussen mijn 25 en 30 is er een periode begonnen met wekelijkse aanvallen van krampen en diarree, sluimerde vermoeidheid en ontelbare momenten van ongemak bij sociale gelegenheden. Telkens opnieuw maakte ik mezelf wijs dat ik deze buikkrampen voor het laatste had. Ik kan wel eerlijk zeggen dat mijn onbewuste ik verdraaid zat in een oneindige cirkel van onwetendheid en relativeren. Op een dag ging het zo ver dat ik de situatie niet langer kon negeren.
Ik kocht een boek om mezelf te informeren over mijn spijsverteringsstelsel en leerde heel wat bij over de waarde van gezonde darmen. Met de nieuwe kennis op zak vielen een aantal puzzelstukken op hun plek en zocht ik hulp via darmtherapie. Onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut ben ik nu elke dag bezig met het aanleren van een nieuwe levensstijl. En is er al heel wat veranderd. Waaronder een platte buik, waar ik al jaren van droomde. In dit artikel vertel ik je meer over mijn klachten, ongemakken, lange termijn visie voor gezondheid, het resultaat van darmtherapie na een half jaar en de kosten. Maar vooral wil ik je informeren en inspireren om ook zorg te dragen voor je microbioom. Het is een sleutel tot een gezonder leven met meer rust en geluk.
Wat kan je in dit artikel lezen?
Waarom ga je naar een darmtherapeut?
Een beetje buikpijn is vaak maar een korte pijn die we allemaal wel eens voelen. We verzinnen zeer snel een reden voor deze pijn maar linken deze meestal niet aan andere symptomen die ons lichaam vertoont. We gaan de pijn dus snel relativeren en als iets van korte termijn bekijken. Want waarom zou je vermoeidheid iets te maken hebben met de dagelijkse buikkrampen na jouw ontbijt met yoghurt? Of is jouw onregelmatige stoelgang een reden om ongerust te zijn over je verkoudheid die maar niet geneest?
Als je al langer dan een half jaar kampt met één van onderstaande klachten en ongemakken dan is het misschien tijd om jouw spijsvertering eens te leren kennen en op zoek te gaan naar de oorzaak van jouw klachten.
Heb jij last van vermoeidheid, onder- of overgewicht, buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, dunne stoelgang, verstopping of intolerantie? Dan is het allicht voor jou interessant om dit artikel verder te lezen.
Hoe lang volg je darmtherapie?
Afgelopen 7 maanden kreeg ik de hulp van een voedingsdeskundige om mijn spijsvertering beter te leren kennen en gingen we op zoek naar de oorzaak van mijn klachten. Als voorbereiding op een intake gesprek vul je een uitgebreide vragenlijst is. Die vormt de basis voor de kennismaking. Meteen daarna startte ik op aanraden van de therapeut met glutenvrije en lactosevrije voeding. Deze omschakeling bracht eigenlijk snel rust op vlak van krampen en onregelmatige stoelgang.
4 weken later stuurde ik mijn stoelgang op naar een labo in Duitsland voor een analyse van mijn microbioom. Daarvoor onderga je geen vervelende onderzoeken. Je stuurt gewoon stoelgang op met de post. Bij het binnenkomen van de resultaten had ik een nieuwe afspraak bij de therapeut om deze te bespreken. Want eerlijk is eerlijk, ik begreep zelf niet veel van alle informatie op de analyse. Enkel de rode, oranje en groene kleur in de schalen maakten duidelijk dat het niet overal evenwicht was.
Via het gesprek kreeg ik te horen dat ik een lekkend darm had, een onbalans in bepaalde bacteriën en er een parasiet huisde in mijn dunne darm. Het eerste verklaarde voor een groot stuk van mijn vermoeidheid. Wil je meer weten over een lekkende darm? Lees het hier.
Met de hulp van voedingssupplementen op basis van natuurlijke ingrediënten gingen we aan de slag om de parasiet weg te krijgen en de onbalans te herstellen. Ik heb 6 maanden supplementen genomen maar eet nog steeds gluten-en lactose vrij. Sinds 2024 focus ik me ook op ontstekingsremmende voeding. En dat maakte voor mij een extra verschil. Mijn opgezwollen gevoel was eindelijk weg.
Tijdens een periode van 7 maanden deed ik 3 consultaties bij de therapeut. Ik besliste ook voor mezelf om jaarlijkse een stoelgang onderzoek te laten doen als onderhoud voor mijn algemene gezondheid. Binnenkort weet ik dus of mijn microbioom in een gezondere staat is.
Darmtherapie hoef je niet levenslang te volgen, maar je dient jezelf wel een nieuwe levensstijl op basis van voeding aan te leren.
Wat is het belang van gezonde darmen?
Onze spijsvertering beschermt ons tegen virussen, bacteriën, kanker,… Van zodra het in je spijsvertering niet goed loopt komt de rest van jouw lichaam onder druk te staan. Jouw immuunsysteem, de werking van je organen, jouw weerbaarheid tegen stress, … krijgen het zwaarder te verduren en zullen op lange termijn voor ziektes of grote ongemakken zorgen.
Maar ook als je droomt van voldoende energie, een gezond gewicht, vlot denken en voelen dan zijn gezonde darmen de weg daar naartoe.
Welk resultaat mag je verwachten na 6 maanden darmtherapie?
Ik geniet nu van een regelmatige en gezonde stoelgang, een platte buik (bye bye opgeblazen gevoel), 90% minder buikpijn en sociale aangelegenheden zonder schaamte en pijn. Mijn vermoeidheid is helaas nog niet helemaal opgelost. En ik ga verder op zoek naar de oorzaak. Ondertussen weet ik dat mijn lever en bijnieren overbelast waren door de lekkende darm en dat mijn nervus vagus (de belangrijkste parasympatische zenuw van het autonome zenuwstelsel die ook de connectie is tussen jouw spijsvertering en jouw hersenen) slecht functioneert. Ik leerde mijn lichaam afgelopen half jaar veel beter kennen door aandacht te geven aan mijn spijsvertering. Daar kan ik verder met aan de slag.
Omdat we vaak wel dezelfde symptonen hebben maar daarom niet dezelfde oorzaak, zal jouw traject er misschien anders uitzien dan wat je leest in dit artikel. Mijn tip voor jou, is je de begeleiding te gunnen omdat het gewoon super fijn is af en toe met iemand te kunnen spreken of emailen waar je terecht kan met je twijfels en vragen. De therapie helpt ook echt gericht de oorzaak aan te kennen en aan te pakken. Ze vraagt wel om moed en doorzettingsvermogen want voedingspatronen aanpassen, is niet vanzelfsprekend. Zeker niet in de sociale context. Dat is mijn valkuil tot op vandaag.
Hoeveel kost darmtherapie?
Afgelopen 7 maanden spendeerde ik … 1339 euro. Je trekt hiervan geen geld terug via jouw ziekenfonds.
115 euro aan het intake gesprek
2 x 65 euro voor een opvolggesprek
618 euro aan voedingssupplementen
2x 238 euro aan het stoelgang onderzoek
Hou rekening met een verhoogde kost aan boodschappen. Glutenvrije en lactosevrije producten zijn vaak duurder.
8 tips om je microbioom te helpen
start je dag met een glas water
eet 3 maaltijden, geen tussendoortjes
doe aan intermitted fasting
gluten-en lactose vrij eten
yoga voor je spijsverstering
eet meer vezels
drink af en toe kombucha thee
ga voor groenten als vertrekpunt van je maaltijden
5 dingen die je moet weten over je microbioom
Jouw microbioom heeft invloed op jouw slaap.
Chronische stress heeft invloed op jouw spijsvertering, maar ook andersom kan een slechte spijsvertering de oorzaak zijn van verlaagde veerkracht waardoor stress sneller chronisch gaat worden.
Jouw immuunsysteem rekent op het goede werk van de spijsvertering. Jouw spijsvertering beschermt je mee tegen virussen en bacteriën. Bij een slechte werkende spijsvertering ben je vatbaarder.
Jouw microbioom van de darmen en die van jouw huid zijn met elkaar verbonden. Heb je vaak last van uitslag, acne, eczeem of andere huidproblemen? Vraag jezelf dan af of het wel helemaal goed gaat met je spijsvertering.
Het microbiodoom van je darmen kan invloed hebben op je gevoelens. Dat heeft te maken met het feit dat jouw darmen de grootste producent zijn van serotine. Het gelukshormoon. Kamp je vaak met negatieve gedachten en gevoelens, depressie of burn-out? Dan kan een betere zorg voor je spijsvertering je allicht helpen om je beter te voelen.
Patronen en gewoontes doorbreken
Kort geluk en lange pijn. Korte pijn en lang geluk. Welke kies jij voor jezelf?
Stap 1 is jezelf informeren. Dan is dit boek een aanrader. Het zal je helpen om je eigen patronen en gewoontes in kaart te brengen. Daarnaast staat het vol tips om zelf aan de slag te gaan om je klachten aan te pakken. Mijn tip blijft om hulp te zoeken bij een darmtherapeut. Zo kan je samen op zoek gaan naar de oorzaak van je gezondheidsproblemen en die gericht aanpakken.