Op wandel in het Turnhouts vennengebied.

Trip Natuur » daguitstappen » wandelen Turnhout

Het is zaterdag. Dan zijn al de zondagswandelaars druk met andere dingen en is er meer natuur voor jezelf. Dat geeft ruimte en instant rust in je hoofd. Wandelen in Turnhout kan super makkelijk en offline in het Turnhouts Vennengebied. Via een bewegwijzering ga je dwars door een uitgestrekt landschap en passeer je enkele uitkijkpunten. Dat is atijd leuk voor een toffe foto met je wandelgezelschap! Want met vrienden op wandel dat is dubbel plezier. We hebben een picknick mee op zak. Je kan er ook eentje met streekproducten afhalen in bezoekerscentrum Engelandhoeve. Klaar voor die 16,5 km?

Turnhouts Vennengebied.

Vanuit Schoten zijn we op 35 minuten met onze wagen aan het vertrekpunt om te wandelen in Turnhout. Dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit graslanden, heide en vennen. Afwisselend zijn er gemengde kleine bossen. Bij zonnig weer zie je hier mooie landschappen met dromerige witte wolken en fascinerende reflecties in de verschillende vennen. Die vennen hebben de gekste namen zoals Koeiven, Zandven, Klotteraard en Klein Kuylen. Schaapjes onderhouden mee de heide en op de uitkijktoren is het uitzicht een pauzemoment waard.

Deze natuur is de thuis voor vele watervogels en neemt samen met een aantal andere heidevlaktes zoals de Kalmthoutse Heide, de Liereman en enkele militaire domeinen een belangrijke plek in op de lijst van de Europese natuur. Hoe meer je door deze landschappen gaat wandelen hoe beter je ze leert kennen en appreciëren. 

Je kan hier verschillende wandelingen combineren. We combineren de gele met de blauwe wandeling en zijn zo 5 uur buiten. In beweging of even rusten. Op een bank of in het gras is het uitblazen en genieten van een hapje of drankje want onderweg kom je geen horeca tegen.

Bezoekerscentrum Engelandhoeve.

In het bezoekerscentrum Engelandhoeve kan je voor of na het wandelen in Turnhout terecht voor een lekker hapje en drankje. Ze serveren hier streekbieren. Mist reservatie kan je ook een picknick afhalen die je mee kan nemen voor onderweg. Ooit was dit erfgoed een levendige plek voor ambacht. De oude schuur, de werkmanshuisjes, de schapenkooi en het bakhuis staan er nog steeds te schitteren. Ze hebben veel charme en nemen je terug mee in de tijd.

Vlakbij de hoeve is er een speelbos. Die kan je combineren met een korte wandeling in de natuur als je op stap bent met je kinderen.

Wandelen in Turnhout.

vertrek: Klein Engeland 29 in Turnhout
gratis parking
Vennenwandeling 7,7 km (blauw)
Hoge Heidewandeling 9 km (geel)
wissel van route van blauw naar geel ter hoogte van de straat Klein Engeland
geen horeca onderweg

Meer wandelroutes in Turnhout.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.