Elke creatieve bezigheid is goed voor je brein. Het creëert een moment van rust. Bye bye stress! Vaak komen we hier niet meer aan toe door onze volle agenda’s of zeggen we te vaak ja op dingen die we eigenlijk helemaal niet willen doen. Afgelopen herfst en winter ben ik gestart met leren aquarel schilderen op eigen tempo. In dit artikel zal je dus geen informatie vinden over technieken. Want ik ben geen artiest. Er ligt nog een heel leerproces voor mij.
Maar ik deel een aantal tips over aquarel voor beginners. Die helpen je op weg als je op zoek bent naar een rustige bezigheid die je energie geeft. Aquarellen is trouwens ideaal voor de donkere periode van het jaar of voor op regenachtige dagen. En je doet het gewoon wanneer het je past. Online vallen er heel wat tutorials te vinden. Voor je het weet maak je je eigen wenskaartjes of muurdecoratie. Het is een andere manier om de natuur te observeren en in beeld te brengen.
Waarom aquarellen?
Schilderen met waterverf is deels technieken onder de knie krijgen maar ook durven loslaten en met creativiteit spelen. Elk werkje is anders doordat water en verf een uniek samenspel geven. Je hebt er overigens niet super veel voor nodig in materialen en tijd. Je kan het zowel thuis als op vakantie doen.
Wat heb je echt nodig om te starten?
Je zal gauw merken in de verschillende tutorials dat er veel kleuren en penselen beschikbaar zijn. Ik kocht vrij snel een 15 tal penselen en een pallet van kleuren. Nu een jaar later zou ik al deze zaken niet meer meteen aankopen omdat ik merk dat je sommige dingen eerder sporadisch nodig hebt. Ben je dus nog niet zeker of aquarel schilderen echt je ding is? Ga dan voor een minimale investering.
Winsor & Newton Cotman Metal Sketchers Box Aquarelset 24 halve napjes
9 penselen (rond maat 0,2,4,6,8 en 12 – mop maat 6 – rigger maat 0 – flat maat ¾”)
Merk Pro Art Masterstroke, ik kocht zelf het huismerk bij Lucas Creativ, maar merk helaas dat sommige haren steken of loskomen.
Aquarelpapier A4 300 gr, Aquafine, cold pressed, 50 vellen
Later kan je bijvoorbeeld A3 nog bijkopen maar met A4 kan je versnijden naar A5 en postkaart
A3 kaft om je werkjes te bewaren
Aquarel tekenpotlood
gom
Washi tape (ik gebruik de paarse schilderstape van Action)
Haardroger
Porseleinen bordje
Keukenrol
Plastic placemat
Weetjes aquarel voor beginners.
Als je gaat shoppen voor je nieuwe hobby zal je snel ontdekken dat er een groot aanbod is. Zo kan je verlijmd papier kopen, vaak iets duurder, of een blok papier. Bij verlijmd papier laat je het vel op je blok hangen en schilder je zo. Na het drogen snij je het werk los van het blok. Zo hoef je niet je papier vast te tapen tijdens het schilderen. Ideaal als je niet van randen houdt.
Ik gebruik washi tape om mijn papier vast te lijmen zodat het niet gaat krullen tijdens het schilderen en het drogen. Het vast tapen doe ik op een plastic placemat. Die is makkelijk weg te leggen als ik later verder wil schilderen en is makkelijk te reinigen.
Qua papier is er papier uit cellulose, katoen of een mix. Papier van 100% katoen neemt meer water op en geeft je de mogelijkheid om langer met de verf te spelen. Dat is duurder in aankoop.
Betaalbare merken voor aquarelverf zijn Van Gogh en Newton Winsor Cotman.
Je kan kiezen voor napjes of tubes. Napjes zijn kleine blokjes die je bewaart in een metalen doosje. Handig om mee te nemen op vakantie. Verf uit tubes doseer je in een bewaarpalet. De verf wordt hierin hard en kan je op een later moment weer nat maken om terug te gebruiken. Ik kocht zelf meteen napjes maar merk dat echte aquarelartiesten altijd met verf uit tubes werken.
Jouw verf mengen op een porseleinen bord is handiger dan op een plastic pallet. Het droogt ook goed op zodat je de verf later weer opnieuw kan gebruiken, gewoon vanop het bord.
Synthetische penselen houden ook voldoende water vast, je hoeft als beginner dus geen penselen met dierenharen te kopen.
Van mijn grootvader kreeg ik zijn doos aquarel potloden. Ze zijn ideaal voor het aanbrengen van details en voor het schetsen.
Maak een kleurenkaart van jouw verfkleuren. Met 2 technieken. Nat op nat. Nat op droog. Zo kan je tijdens het schilderen snel zien welke kleuren je nodig hebt.
Hot pressed papier heeft bijna geen structuur. Cold pressed papier zal je meer structuur geven.
Hoe kan je dit makkelijk zelf leren?
Je kan beginnen met video’s voor beginners over de verschillende technieken, gebruik van penselen en verf. Start met dingen na te maken afwisselend met zelf uitproberen en creëren (bv: kaartjes met ballonnen voor de verjaardagsfeestjes van je kindjes of kaartjes met bloemen of planten voor vriendinnen die jarig zijn).
Van zodra je de technieken onder de knie krijgt kan je in plaats van een tutorial te volgen eens een afgewerkt werkje namaken of vanuit een foto starten. Wanneer je eerst dient te tekenen voor je schildert, wees dan geduldig en blijf tekenen tot je echt tevreden bent over de lijn en totale vorm.
Wekelijks schilderen helpt om sneller inzichten te krijgen in hoe de verf werkt en de technieken je bepaalde effecten bezorgen.
Youtube kanalen en Instagram.
Via deze kanalen krijg je heel wat tips & tricks voor aquarel voor beginners. Maar eens je op Youtube start met zoeken, kan je een heel ruim aanbod aan video’s vinden. Zoek zekers op watercolour + (beginners,landscape, flower, fox, ocean,…). Zo krijg je heel gericht resultaten.
Winton Paper Co (mijn favoriet)
Jenna Rainey
Makoccino
Kalliopi Lyviaki
Op Instagram zijn deze accounts interessant om te volgen…
Sandra Guilar
Sabine
Yin Creative Studio
Marjo Lebbe (voor de paardenliefhebbers)
Sushma Hegde
Aquarelkringen en workshops.
Ik woon zelf in Brecht en ging dus ook op zoek naar een workshop of vereniging van aquarelschilders. Die informatie kan je vaak vinden via de gemeentelijke cultuurdienst van je stad of gemeente. Of door te googlen.
Ik ben niet gestart met een workshop omdat ik me niet wil binden aan vaste momenten dat ik moet schilderen. Om die reden koos ik voor de introductie via Youtube. Wel ging ik een keer schilderen bij een aquarelkring. Maar als snel bleek het vaste tijdstip niet haalbaar. Er was ook een aanzienlijk leeftijdsverschil tussen mij en de andere schilders ;-).
DIY workshop boek: Maak je eigen botanische prints van Nikki Strange