In de maanden dat ik niet reis naar het buitenland, plan ik regelmatig daguitstappen. Een dag vrij nemen om op een nieuwe plek iets te doen dat je graag doet, kan je zo opladen. Je neemt het vakantiegevoel even vast en doorprikt de sleur van de week. Er is op een uur rijden van jouw woning zoveel mooie natuur te ontdekken. Dat wil ook zeggen dat je thuis een aantal dingen even los laat. Het huishouden en die klusjes doe je gewoon later wel een keer.
Wat kan je vinden op tripnatuur.be?
voordelen van daguitstappen in de natuur
Daguitstappen maken die voornamelijk in de natuur doorgaan hebben verschillende voordelen;
- De natuur kan je overal opzoeken, elke stad heeft een park of gebied in de buitenrand
- Aanbod van uiteenlopende activiteiten (wandelen, spelen, suppen, klimmen, kajakken, lopen, paardrijden,….)
- Minder prikkels en meer mentale rust dan in een stad
- Tijd om gewoon te ‘zijn’ en te connecteren met waar we deel van uitmaken
- Wandelen of een buitenspeeltuin zijn mild voor het budget
- Daglicht opvangen en vitamine D aanmaken
- De natuur nodigt uit om te bewegen, zo blijf je soepel
- Gezonde, frisse lucht inademen
- Nieuwe interesse aanwakkeren bij kinderen en jezelf “er is zoveel te ontdekken in deze wereld”
wandelroute
Eens de wandelkriebel je te pakken heeft dan kunnen er niet genoeg wandelroutes jouw kant op komen. Op deze reisblog vind je meer dan 100 wandelroutes voor jou volgende vrije dag of weekendje weg. Het is een laagdrempelige en zeer budgetvriendelijke activiteit om je vrije tijd zinvol te besteden.
Door te wandelen brengen je het lichaam in beweging en de geest in rust. Je kan overal ter wereld op wandel gaan en het makkelijk integreren in het dagelijkse leven. In mijn wandellogboek kan je heel wat ideetjes vinden.
Wandelen kan je alleen of in leuk gezelschap doen. Als je samen wandelt is er een grote kans dat je een relatie versterkt. Het bevordert gesprekken en open houding naar elkaar. Daarom ga ik zo graag wandelen met vriendinnen, partner en zoon. Er is niets beter dan hand in hand wandelen met je kinderen na een leuk gesprek onderweg. Zeker wanneer ze zelf het initiatief nemen. Dat is zo een mooi moment van connectie.
Ik woon in het noorden van Antwerpen en maak regelmatig tijd voor halve dag tochten in de provincie. Mijn artikel over wandelen in Antwerpen wordt elk jaar meer dan 2500 keer bezocht door mensen die op zoek zijn naar een wandelroute in de natuur.
In provincie Antwerpen liggen heel wat verborgen groene parels, zo kan je in Brasschaat in 7 verschillende parken en bossen op wandel gaan. Wat denk je van een dagtocht van 25 km?
In april is het wandelen tussen bloesem populair. Je vindt in Limburg en Vlaams-Brabant meerdere lange routes voor een dagtocht die je makkelijk kan combineren met een picknick onderweg. Het is uniek, want bloesem in de fruitboomgaarden zie je maar 2-3weken per jaar.
In België is er een zeer groot aanbod aan wandelmogelijkheden voor daguitstappen:
- Wandelknooppunten
- Bewegwijzerde meerdaagse trails
- Bewegwijzerde routes in natuurgebieden
- GR routepaden
- Pelgrimroutes
Op veel van deze wandelroutes kom je horecazaken tegen waar je iets kan drinken en eten. Dat is handig als je een halve dag of een hele dag op pad gaat. Dit is meestal wel duurder dan het meenemen van een picknick. Als je kiest voor een picknick kan je pauze nemen waar je wenst op een plek in de natuur.
Als je gaat wandelen met kinderen, dan is het aan te raden om het aantal kilometer af te stemmen op de leeftijd en de motivatie van de kinderen. Zo wandelen wij nu tot 10 km met onze zoon van 8 jaar. We wisselen lengtes af en combineren het altijd met meerdere leuke pauzes om te eten of te spelen. Een buitenspeeltuin bij start- of eindpunt van de wandelroute of onderweg zijn een grote meerwaarde voor gezinnen. Maar ook de snackjes voor onderweg zijn van groot belang.
Nog meer wandelinspiratie voor daguitstappen nodig? Dan zijn deze wandelblogs een aanrader!
Op wandel
Ga eens wandelen
Wandel.nl
musea
Zowel in steden als in nationale parken of natuurgebieden zijn er musea die je de kans geven de natuur beter te leren kennen. Ik wil je warm maken om de volgende keer eens binnen te stappen in een bezoekerscentrum van een natuurgebied of een bezoek te brengen aan een botanische tuin.
Op een laagdrempelige manier kan je daar de fauna en flora van de omgeving beter leren kennen. Iets dat je kent ga je anders bekijken en waarderen. Daarnaast helpt het jouw kinderen om de wereld te leren kennen op een andere manier dan vanop de schoolbanken.
In België (maar ook in Nederland) kan je verschillende van deze musea vinden. Met deze 6 daguitstappen help ik je op weg. Ze zijn ideaal als gezinsuitstap, ook bij slecht weer, en zijn te combineren met een kindvriendelijke wandelroute of buitenspeelmoment.
Er komen uiteenlopende thema’s aanbod in deze musea;
- De impact van de klimaatverandering op de zee
- De evolutie van fauna en flora
- Het tijdperk van de dinosaurussen
- Exotische planten
- Sterren en planeten
- De zeehond in de Noordzee
- De vogeltrek
- Het belang van insecten
- Milieuvervuiling door de plasticsoep
- …
Zo is expo Seachange in de De Panne een aanrader om te combineren met een wandeling in het natuurgebied Westhoek. Daar wandel door je het grootste duinengebied van België. Musea zijn er in verschillende vormen. Zo is LaBiomista in Limburg een park vol kunst of kan je in het Middelheimpark van kunstwerk naar kunstwerk wandelen.
outdooractiviteit
Een outdooractiviteit is er voor iedereen. Ze zijn vaak:
- Seizoensgebonden
- Avontuurlijk soms ook extreem
- Te vinden in de natuur
- Gezinsvriendelijk
Ze helpen je de natuur te beleven op een actieve manier. Zo zijn wildzwemmen, vogels spotten, skiën, kajakken, klimmen, paragliden, paardrijden of surfen maar enkele voorbeelden. Op deze blog kan je informatie vinden over suppen en de buitenspeeltuinen in provincie Antwerpen