Weten waarom je graag reist is de sleutel tot een succesvolle vakantie. Met het gezin zoeken we graag de rust op. Vakantie geeft ons de tijd om natuur te ontdekken en veel buitenmomenten samen te beleven. Het liefst doen we dat op een plek waar we nog niet zijn geweest. Hoe zit dat bij jou? In de Paasvakantie kiezen we voor een vakantie in Andalusië voor de natuur. En stiekem ook voor de goed weer garantie in Zuid-Spanje. De Costa de la Luz is een rustige regio met veel kleine natuurgebieden en kleine steden voor een mooie balans tussen natuur en cultuur in je vakantie (lees vooral minder massatoerisme).
Met TUIfly vliegen we van Antwerpen naar Malaga. Daar rijd ik met een huurwagen van Sunny Cars richting Cadiz. Logeren doen we die week een betaalbaar resort hotel. We spotten dolfijnen, rijden dwars door nationaal park Doñana en genieten van een dressuur show in Jerez de la Frontera. Het lange zandstrand Playa de la Barrosa , aan ons hotel, is een ideale plek voor ochtendwandelingen, te spelen, in de golven te springen en van de zonsondergang te genieten….
Dolfijnen spotten vanuit Tarifa.
Vaak kies ik een reisbestemming uit waar de zee op kunnen op zoek naar walvissen of dolfijnen. De zoektocht met een boot, de uren op zee, de onzekerheid over het spotten en de enorme climax als je deze wilde dieren vindt, maken dopamine vrij. Het zijn momenten met veel geluk. Elk zijn ze uniek. Voor onze vakantie in Andalusië in de natuur, boeken we een excursie bij TopTarifa. Ik koos voor dit reisbureau omdat ze met een kleine zodiac tot 10 personen uitvaren.
Bij het observeren van de wilde dieren zit je dicht bij de zeespiegel en kan je hen van dichtbij bewonderen. Omdat je met weinig aan boord ben kan je makkelijk van links naar rechts bewegen om zoveel mogelijk te zien. We zaten die dag met 8 op de zodiac. Lars ging ook mee als 6jarige. Vanuit Tarifa vaar je een half uur uit in de straat van Gibraltar richting Marokko. In deze regio kan je verschillende soorten spotten zoals de gewone dolfijn, de gestreepte dolfijn, de tuimelaar, de grindwalvis, de orka, de potvis en de vinvis.
Voornamelijk de families grinden leven heel het jaar door in deze regio. Ze leven in groepen van 50 tot 100 individuen. We hebben geluk en vinden na een half uur een grote familie grinden die 1,5 uur in onze buurt blijven. Ook enkele tuimelaars vinden hun weg naar de zodiac en zwommen speels mee. Voor deze excursie reken je op 60 euro persoon. Reserveren doe je het beste op voorhand en kan gewoon via whatsapp. Je bent twee uur op zee. Vergeet dus je zonnebril en winddicht jasje niet.
De kapitein van TopTarifa geen bioloog. En mag om die reden geen wetenschappelijke info delen met zijn gasten. Wel vragen we zelf veel en beantwoordt hij onze vragen met veel passie. Wil je zeker zijn dat je juist geïnformeerd wordt? Kies dan voor een aanbieder die een bioloog aan boord meesturen.
Dit kan bijvoorbeeld bij Firmm. Ze werken met 2 grotere boten van 58 tot 100 personen. De grootste biedt een onderwaterzicht.
Dwars door nationaal park Doñana.
Dit natuurgebied is niet het grootste van Spanje maar is buitengewoon omwille van haar zeer verschillende ecosystemen. Naast de eeuwenoude bossen met kurk en naaldbomen zijn er ook uitgestrekte vlaktes met moerassen en stuifduinen. Elke van deze gebieden zijn de thuis voor uiteenlopende diersoorten zoals flamingo’s, keizerarenden, wilde paarden, lynxen, roofvogels, edelherten, wilde zwijnen, dassen en o.a. genetkatten leven.
Men maakt hier een verschil tussen het nationaal park en de natuurparken. Het nationaal park kan je uitsluitend bezoeken via een reisorganisator met een gids. De natuurparken zijn vrij te bezoeken. Hier kan je ook in overnachten. We combineren ons bezoek met een verblijf in El Rocio tijdens de vakantie in Andalusië voor de natuur. Een modern pelgrimsoord in een Western jasje. Slapen doen we één nachtje in pension Cristina. Een charmante logeerplek die ons de mogelijkheid geeft om de ochtend vroeg mee aan te sluiten op een halve dag excursie van Doñana Reservas. Onze kamer ziet uit op de enorme lagune waar flamingo’s en wilde paarden tot laat in de avond het panorama kleur geven.
Als echte toeristen stappen we mee op een kleine bus en neemt een gids ons mee op pad. Hij toont ons wat we zien. Vooral de roofvogels zijn hier opvallend en bij een stop aan een grasvlakte spotten we een kudde van meer dan 100 edelherten. Met de verrekijker en de telescoop is er dan veel te zien. Onderweg kijken we naar de uitgestrekte landschappen. Die zorgen voor rustige momenten. De avond voor onze excursie rijden we met de wagen tot aan de zee. Om te spelen op het strand van Matalascañas.
Vlak bij El Rocio ligt er een bezoekerscentrum. Van daaruit starten er wandelroutes in 1 van de kleinere natuurparken. We hadden hier helaas geen tijd voor. Reken dus zeker 2 dagen als je ook een keer wil gaan wandelen in deze streek. Tijdens mijn zoektocht naar wandelroutes kon ik online niet veel duidelijke info vinden. Een goede voorbereiding komt zeker van pas.
Dressuurparade in Jerez de la Frontera.
Omdat ik zot ben van paarden en we ook wel eens graag kuieren in een stadje, gaan we naar Jerez de la Frontera. Die stad ligt op 40 minuten rijden van ons hotel. Vooraf maken we een reservatie voor de dressuurshow in de rijschool van Andalusië. Middenin de eeuwenoude stad vind je een charmante manege met okergeel herenhuis, parktuin en stallen om van bij weg te dromen.
In de beigewitte pistes trainen de Andalusiërs samen met hun vaste ruiter 6 jaar lang op verschillende passen en gangen. Met het bloed van hun voorvaderen die ooit de show stalen in volkse spelen, trotseren de paarden nu toeristen en tonen ze een elegante rijkunst op Spaanse muziek. Zowel de ruiters als de paarden dragen unieke kostuums met kleurrijke accenten en gekke hoeden.
Na de voorstelling snuisteren we even in de fanshop en trekken we de stad in voor tapas en een lekker drankje. We wandelen door de oude stad tot aan het belfort. Hier kan je met een koets een rit door de stad doen. Lars die stept door de straten van de charmante stad, en wij volgen te voet aan een niet Zuiders ritme. Deze uitstap brengt afwisseling in onze vakantie in Andalusië voor de natuur.
Wandelen en spelen op Playa de la Barrosa.
Het hotel waar we logeren geeft toegang tot het 6 km lange zandstrand. De Atlantische oceaan voert hier grote en kleine golven aan. In de vroege ochtend wandel je hier alleen. Op de middag zitten de strandbars vol met Spanjaarden. Ze drinken hun glaasje en lunchen laat. Iedereen geniet er van de zon en vrije tijd. We wagen ons aan een duik in de oceaan en spelen uren lang met de golven en het zand. ’s Avonds zorgt de zon elke keer opnieuw voor een kleurenspektakel. Van feloranje tot warm rood. Het strand is dan een ideale plek voor dromerige foto’s met je reisgezelschap.
Je kan op Playa de la Barrosa ook gaan voor een rit te paard vanaf de vroege ochtend of surflessen.
Meer natuur in de buurt van Cadiz?
natuurpark de la Breña y Marismas del Barbate
natuurlijk zwembad de Bolonia
Punta Paloma – hoge stuifduin en zandstrand
natuurpark Los Alcornocales
natuurpark Los Toruños
Een stad in duiken? Bezoek dan zeker Cadiz, Jerez de la Frontera en Tarifa.
Op deze webpagina gebruik ik affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat ik daar een klein percentage van krijg. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt me alleen bij het ondersteunen van deze reisblog. Zo kan ik via Trip Natuur reisinspiratie blijven delen.