In onze vrije tijd is het fijn om met ons drie op pad te gaan. Maar heel af en toe gaan we voor een weekendje of daguitstap voor ons twee. Deze keer kiezen we om duurzaam te logeren in de Ardennen. Met onze auto rijden we tot in Erezée. Daar logeren we tijdens het weekend 2 nachten in de B&B Cerftitude. Onze tijd samen vullen we met wandelen, babbelen en relaxen. Dat is best fijn. Ook al zijn we op zondag middag niet snel genoeg weer weg om terug bij onze oogappel te zijn.
B&B Ardennen
Isabelle en Benoît ontvangen ons met vriendelijkheid en een ingetogen passie. Het uit hout opgetrokken gebouw bestaat uit hun eigen woning en 4 gastenkamers. Ze bieden naast slaapgelegenheid ook ontbijt aan en een optie om bij hen te dineren aan de gastentafel (met uitsluitend een vegetarisch menu). Elke kamer heeft een eigen sfeer. Wij gingen voor kamer ‘Nature’. Die heeft een mezzanine en is ideaal voor Netflix- en leesmomenten. Ook de groen geschilderde muren en het uitzicht spraken me aan.
Voor ons verblijf van 2 nachten inclusief ontbijt en één diner betaalden we 250 euro. De B&B ligt op 180 km rijden van Schoten. In de gezamenlijke zitkamer vinden we vele wandelkaarten en kiezen we voor route Bois de Harré 17 km (bewegwijzering wit/groene vierkant) en route Al Pire 8 km (bewegwijzering blauwe rechthoek). Die vertrekken beide vanaf de B&B. Onze wagen komt daardoor de parking niet af. Hier is het gezellig logeren in de Ardennen.
We wandelen door bossen, langs weilanden, rivieren en trotseren leuke hoogteverschillen waardoor we genieten van mooie vergezichten. ’s Ochtends worden we wakker door de vogeltjes en kijken we recht op een stuk natuur om stil van te worden. Rust!
B&B Cerftitude
Isabelle en Benoît maken heel bewuste keuzes en willen zorg dragen voor onze planeet. Daarom gebruiken ze een herbruikbare koffiefilter, maken ze schoon met milieuvriendelijke producten, kweken ze zelf kruiden om te verwerken in de gerechten voor de gastentafel, bakken ze zelf brood en pistolets om niet telkens naar de warme bakker te rijden 15 km verder op, gebruiken ze geen plastic zakjes in de vuilbakken in de kamers, sensibiliseren ze gasten om het licht en de verwarming uit te zetten bij het verlaten van de kamer via een leuke cartoon naast de deur, gebruiken ze geen papieren servetten, kiezen ze voor zonnepanelen, voorzien ze wandelroutes met vertrek vanaf de B&B en meer.
Ze communiceren hierover op hun website maar ook tijdens het verblijf. Dat is de max! Een interessante plek voor reizigers die duurzaam willen logeren in de Ardennen.
Wil je ook duurzamer reizen?
Bekijk de website van het logies en zoek naar informatie over een duurzame initiatieven. Als deze informatie niet te vinden is op de website kan je hen mailen om de informatie op te vragen. Ook dan ben je al duurzaam bezig. Je geeft een signaal dat duurzaamheid voor jouw belangrijk is. Er is vandaag, buiten de milieunormen, geen duidelijk kader rond duurzaam reizen. Dat wil zeggen dat er geen wetgeving is waar ondernemers en aanbieders aan dienen te voldoen om duurzaam te zijn met hun activiteiten, logies, vervoer,…..
Wel zijn er meer en meer organisaties die aandacht besteden en duurzame keuzes maken. En net dat is iets wat je als reiziger ook kan doen. Sta stil bij je eigen reisgedrag en breng dit in kaart. Noteer eens wat je graag doet tijdens een vakantie en waarom. Dat kan helpen om inzicht te krijgen in je eigen noden en op zoek te gaan naar alternatieven. Het is een kans om bewust te kiezen en duurzaamheid mee te nemen in die keuzes.
Want waarom vlieg je jaarlijks voor driedaagse citytrip als je met de wagen naar interessante steden en mooie natuurgebieden kan afzakken voor een korte break? Kies op vakantie ook eens voor vegetarische gerechten of zoek een logeerplek uit die op wandelafstand ligt van de dingen die je wil ontdekken en beleven. Zoek naar een logies die fietsen verhuren of waar je jouw eigen fiets veilig kan stallen zodat je tijdens je vakantie de wagen niet meer hoeft te nemen. Kies voor een logies dat gebruik maakt van hernieuwbare energie of voor een tocht op het water met fluisterboot in plaats van een motorboot.
Er zijn ontelbaar veel keuzes die je vandaag al kan maken. De som van jouw keuzes dragen bij aan een toekomstige kader voor duurzaam toerisme. Zodat we samen zorgen voor onze planeet en de natuur nieuwe kansen geven. Verwar duurzaam toerisme niet met ecotoerisme. Dat is nog iets anders. Misschien kan je starten met te logeren in de Ardennen bij b&b Cerftitude?
Duurzaamheidslabel Green Key.
Dit is een kwaliteitslabel dat duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de kijker zet. Wie een Green Key locatie bezoekt of boekt mag ervan uitgaan dat de planeet er wel bij vaart, zonder in te boeten aan comfort of betaalbaarheid. Maar ik merk dat dit label nog niet heel bekend is bij de consument en uitbaters van kleine logies zoals B&B Cerftitude. Dat kan ik afleiden uit de lijst van logies die dit label dragen. Ik zie vooral veel grote hotelketens in de grote steden. Hier is dus nog werk aan de winkel.
Enkele labelhouders in België waar ik wel eens wil logeren…
Ken jij nog duurzame logeerplekken of activiteiten? Deel ze hieronder via een bericht.
Op deze webpagina gebruik ik affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat ik daar een klein percentage van krijg. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt me alleen bij het ondersteunen van deze reisblog. Zo kan ik via Trip Natuur reisinspiratie blijven delen.
1 reacties
Comments are closed.