Een bezoek aan een botanische tuin dat is verre van saai. Tegenwoordig kan je hier voor elke leeftijd wel iets leuk vinden. We vertoeven graag in de natuur. Tijdens een citytrip is een halve dag in een tuin ideaal om even te ontsnappen aan de drukte van een stad. Maar vergis je niet, ook buiten de steden kan je botanische parels vinden. Groot en klein. Meestal eeuwenoud. Met fauna van over heel de wereld. We gaan er ontdekken, bijleren, gezellig iets eten, op zoektocht, buitenspelen en baden in een natuurlijk warm bad. Mijn bikini komt er oranje uit. Dat deden we in de botanische tuin Terra Nostra op Sao Miguel (Azoren). Maar ook aan het bezoek van de tuin in Malaga en Meise heb ik mooie herinneringen.
Waarom bestaan botanische tuinen?
Ergens in de loop van de 16de eeuw begonnen artsen en apothekers de waarde van geneeskrachtige planten beter te begrijpen. Om die reden begon men vaak in de buurt van universiteiten verzamelingen aan te leggen voor wetenschap en onderzoek. Naar mate de belangstelling en de kennis groeide begonnen ook koninklijke families botanische tuinen aan te leggen omwille van geneeskunde. Doorheen de latere eeuwen werd het concept populair bij de elite en vinden we om die reden nu soms tuinen op bijzondere plekken. Ze deden dan dienst als recreatietuinen voor verzamelaars of bezoekers.
Maar een verzameling planten aanleggen omwille van geneeskracht vindt al veel vroeger zijn oorsprong binnen de natuurreligie. Magiërs, druïden en heksen gebruikten uiteenlopende kruiden omwille van hun spirituele en geneeskrachtige eigenschappen. Met de steeds groeiende macht van het Christendom in Europa, kreeg deze religie steeds minder ruimte. Er verdwenen naast waardevolle kennis waarschijnlijk ook vele kruidentuinen.
Thermaal baden in Parque Terra Nostra (Azoren)
De Furnas vallei werd 200 jaar geleden erg populair door een groeiende interesse in baden in natuurlijk warm water ter bevordering van je gezondheid. Deze vallei is eigenlijk een 7 kilometer brede krater van een uitgedoofde vulkaan. Dit kleine dorp ligt ten midden van honderden kleine warm waterbronnen en stromen. Rond 1775 besliste een Amerikaanse consult op dit vulkaaneiland een zwembad te bouwen aan zijn zomerhuis. Rondom het zwembad verzamelde hij bomen vanuit Noord-Amerika. Vandaag kan je op deze plek een hotel vinden met toegang tot de tuin en het thermale bad.
We gingen er als dagtoerist genieten. We wandelen vol verwondering door het doolhof van bomen en planten. Om te eindigen aan het zwembad met oranje water. De zwavelgeur is doortastend en je bikini zal nooit meer de oude zijn. Maar hier moet je inspringen. De structuur en de warmte van het water op je huid zijn bijzonder. We zwemmen tot onze kaken vuurrood staan. Aan de rand klotst het water van 38 graden uit sproeiers. Zo blijft het bad op temperatuur.
We combineerden het bezoek aan de botanische tuin met een wandeling rond Lagoa das Furnas. Hier kan je warm water uit de grond zien borrelen. Heb je meer tijd voor een thermaal bad? Breng dan een bezoek aan Poça da Dona Beija.
Zee van Monstera in Jardin Botanico Historico La Concepcion (Malaga)
In 1855 start een zakenfamilie hier met het verzamelen van planten. Ze halen inspiratie uit de parken en kasteeldomeinen die ze vinden tijdens hun huwelijksreis.Vandaag staan er meer dan 50 000, waaronder heel wat tropische en subtropisch parels. Er zij gezellige zithoekjes en kleine gebouwen waar je zeker even binnen moet gaan. Sommige van hen zijn betegeld met kleurrijke verhalen en vormen.
Doorheen de tuin loopt een brede strook van Monstera planten. Via een brug steek je over deze groene rivier. Eens boven aan de bergflank zijn er uitzichten op de omgeving en de stad Malaga. We zijn hier in de ochtend. Na een vroege ochtendvlucht nemen we de taxi naar de botanische tuin. Bij de kiosk kiezen we voor een broodje tonijn en een salade. Brunchen tussen de planten om een vakantie te starten. Dat doen we nog een keer.
De wereld in een serre – plantentuin Meise
Men start rond 1787 in de Brusselse Kruidtuin. Hier verzamelde men zoveel mogelijk planten die meegebracht werden door ontdekkingsreizigers. Het was voornamelijk een verzameling voor onderzoek en wetenschap. Nadat de kruidtuin werd overgenomen door de Belgische staat werd al snel de ruimte krap en verhuisde men naar 2 middeleeuwse kasteeldomeinen. Er volgt de ene na de andere grote investering zoals de bouw van het herbarium huis en de indrukwekkend serre. Daar wandel je nu van het ene continent naar het andere via bruggetjes en kronkelpaden in de lucht.
Vandaag werken botanische tuinen samen en zorgen ze samen voor behoud van biodiversiteit op onze planeet. Net zoals diersoorten hebben plantensoorten ook bescherming nodig.
We kiezen aan de moderne bezoekerspoort een wandeling uit om het park te ontdekken. Zo passeren we door de grote serre, langs een jachthuisje en verschillende types van tuinen. Via het plankenpad aan de vijver komen we uit aan de bistro voor een koninginnenhapje op het terras. In HOUTlab knuffelen we met een snede van een mammoet boom. Indrukwekkend.
Je kan hier terecht voor talrijke activiteiten en op 1 dag ben je niet rond. Zo kan je een een treinrit de hele tuin ontdekken of via een gps-zoektocht met je kids op ontdekking gaan. Er is een kort blotevoetenpad en een vaste kunsttentoonstelling.
Hier wil ik wel eens heen:
Kew Royal Botanic Gardens, Londen
Eden Project, gevestigd in Cornwall in South West England