Het is eindelijk tijd voor het bed van onze dromen. Na 20 jaar op een zelfgemaakte twijfelaar en een boxspring van teleurstellende kwaliteit, doen we een prijzige maar hopelijk duurzame aankoop van een nieuw bed voor 2 personen. Onze zoektocht start online, snel belanden we in een winkel maar uiteindelijk kopen we het bed, de matras en het beddengoed online aan. We willen niet teveel van onze weekendtijd besteden in winkels maar tijdens de week na een werkdag is er altijd tijd op te surfen op het internet. Letterlijk matrassen uittesten is er bij ons dus niet bij.
Om gericht te zoeken hadden we een kleine lijst van dingen als belangrijk opgesteld. Een bed zonder giftige stoffen, een matras die steun biedt voor onze gevoelige nek en rug, een matras en beddengoed die zorgt voor vochtregularisatie en als het ook nog kan mag de aankoop duurzaam zijn. Ik droom van een bed uit natuurlijke materialen. Maar is dat ook een duurzaam bed?
Wat is een duurzaam bed?
Dit stukje gaat enkel over het bed zelf. Niet over de matras of het beddengoed. Maar wel de basis voor een goede nachtrust. Na het opzoekwerk is het duidelijk dat een bed uit natuurlijke materialen namelijk hout de meest duurzame oplossing is. Toch als het hout over de nodige labels beschikt van duurzame houtbouw en in Europa wordt gekweekt. Dat beperkt het transport tussen de houtzagerij en de meubelmaker. Je kan ook op zoek gaan naar een houten maar tweedehands bed. Zo ondersteun je de circulaire economie. Je hebt dan geen garantie van de duurzame labels maar een meubel een tweede leven geven is altijd duurzaam.
Tijdens onze zoektocht naar een bed met zachte hoofdsteun en berging, is het snel duidelijk dat dit bed niet snel te vinden is in de prijsklasse waarin we zoeken nl. 750-1250 euro. En tijdens de solden laten we ons dan ook verleiden door een bed uit stof (geen natuurlijk stof) met houten poten en een ruime berging. Zo geven we ons bed meteen ook een kastfunctie. Super handig in een minimalistische woning.
Buiten het FSC-gecertificeerd hout worden er weinig duurzame materialen gebruikt voor het bed. Over de stof is het niet duidelijk of die gerecycleerd is. Dat zou het iets duurzamer maken. Op de website van het bedrijf staat er bij het product geen uitleg over de duurzaamheid van dit model. En jammer genoeg is er ook nergens op de website info te vinden over een duurzame bedrijfsvoering. Een signaal om eigenlijk niet verder te surfen in het aanbod. Maar wij komen dan op een punt van veel zoeken, niet vinden. En zo schuift het belang van een duurzame aankoop naar de achtergrond. Het model en de kleur zijn tijdloos. Laten we dus hopen dat dit bed lang zal meegaan. Zodat het naar gebruiksduur toch bijdraagt aan het duurzame verhaal.
Een matras uit natuurlijke materialen.
We staan meer en meer stil bij wat we in huis halen, op ons lichaam smeren, eten en drinken,… Zo maken we voor ons gezin ook de omschakeling van verzorgingsproducten met chemische (lees giftige) ingrediënten naar enkel natuurlijke ingrediënten. Dus waarom geen bed uit natuurlijke materialen? Dit is onze insteek in de zoektocht naar een nieuwe matras. Zo komen we snel terecht bij een matras uit natuurlatex en natuurlijke stoffen al dan niet biologisch. Met de juiste zoekwoorden kom je dan bij vele vooral Nederlandse merken terecht. Om de één of andere reden staan Nederlandse bedrijven enorm voor op het vlak van online marketing. Oppassen dus!
Wil je een duurzame aankoop doen, probeer dan jouw geld te laten stromen naar een Belgisch bedrijf. Zo kom ik bij Tuur terecht. Een West-Vlaams familiebedrijf die zich al jaren specialiseert in het maken van bedden. En die ervaring maakt dat ze vandaag op een duurzame manier ondernemen en inspelen om trends en noden van de markt. Zoals een matras uit natuurlijke materialen.
Ik wil in het midden laten of deze matras nu effectief duurzamer is dan een matras uit koudschuim of andere materialen. Want die ultieme vergelijking die vinden we helaas niet op het internet. Daar hebben we een duurzaamheidsexpert voor nodig. Maar dit product sluit aan bij wat voor ons belangrijk is.
Lokale productie
Natuurlijke materialen (ventilatie en geen giftige stoffen)
Ergonomische zones
Als surplus genieten we van een matras met 2 hardheden. Als je kiest voor 2 enkele matrassen kan je dus zelf je gewenste hardheid kiezen zonder ruzie te maken met je partner. Door de aankoop draag je bij tot een goed doel via het programma 1% for the planet. De hoes over de matras zelf kan je laten reinigen bij de droogkuis (bye bye vieze vlekken op jouw matras) en als laatste is de10 jaar garantie zeker een meerwaarde.
Als je meer wil weten over de gebruikte materialen, hun herkomst en bijkomende labels, lees dan zeker even verder op de website van deze matrassenmaker.
Fris en tijdloos beddengoed.
Als kers op de taart gaan we ook voor nieuw beddengoed. Ik moet wel zeggen dat we afgelopen jaren geen verzamelaars zijn geweest van beddengoed. Ik weet ook dat we met 2 setjes toekomen en er dus geen nood is aan meer aankopen. We houden een oude set beddengoed en kopen bij Tuur 1 nieuwe set beddengoed, een dekbed en een matrasbeschermer. Allemaal uit natuurlijke materialen. Gekker gaat dit artikel niet worden. En de komende 10 jaar gaan we gewoon hemels slapen in ons bedje natuur.
ps Beslis je in de toekomst ook om jouw bed natuurlijker te maken? Bij Tuur zijn er regelmatig acties. Zo kan je tot 20% besparen. Wees geduldig en bekijk regelmatig hun website.