Eilandhoppen op de Azoren.

Trip Natuur » reizen » rondreis Azoren

De start van het bouwverlof betekent elk jaar het startschot van onze zomervakantie. Omdat we graag mooie natuur ontdekken, niet lang willen vliegen met onze kleuter van 3 en massatoerisme zoveel mogelijk proberen te vermijden, komen we uit op de Azoren. Deze eilandengroep van Portugal ligt midden in de Atlantische oceaan tussen Europa en Amerika. We nemen 16 dagen de tijd voor een rondreis op de Azoren met onze kleuter en ontdekken 4 eilanden.

Logeren doen we in hotels, een gastenkamer en een hemelse yurt in een palmenkwekerij. Verder staat deze bestemming (nog steeds) op mijn lijst omdat hier het hele jaar door veel dolfijnen en walvissen leven. Ze zeggen dat … de Azoren het Hawaï zijn van Europa!

’s ochtends wakker worden zonder wekker, rustig ontbijten en even babbelen over wat de dag ons gaat brengen. Zo starten we veel vakantiedagen tijdens een rondreis. Op elk eiland is er veel te doen. Overal staat de natuur centraal. We combineren een activiteit met een relaxmoment om te rusten en te zwemmen. Op de Azoren doen we dit laatste steeds aan één van de vele en idyllische zee zwembaden. Het ene al wat natuurlijker en veiliger dan het andere. Maar allemaal zijn ze betoverend en enorm spannend om in te zwemmen of snorkelen.

Azoren en walvissen.

Onze rondreis in de Azoren begint in een studio in de omgeving van de stad Horta. Een museum over walvisvangst, een opvangcentrum voor zeeschildpadden en de haven liggen op wandelafstand. Die eerste twee combineren we met een wandeling. En vanuit de haven vertrekken we met een Zodiac de zee op om potvissen en dolfijnen te spotten. We zien potvissen uit het water springen en de diepte induiken. Op de terugweg zien we tientallen Portugese oorlogsschepen en een vliegende vis die ons te snel af is.

Na het verblijf in de stad huren we een wagen en trekken we landinwaarts. Daar logeren we in een yurt op een palmenkwekerij. Die wordt met hart en ziel gerund door Peter en zijn vrouw. Over glamping Azul Singular vertel ik later graag meer. Ook hier blijft de oceaan steeds in ons vizier. Dat maakt de uitzichten en de sfeer uniek. We brengen een bezoek aan het landschap van vulkaan Capelinos en leren in het museum dat gevestigd is onder de vuurtoren weer heel wat bij over deze mysterieuze reuzen. Ook de caldeira van Faial liet me tijdens een wandeling 8km lang in verwondering met haar 400 meter diepte, felgroene flora en immense stilte…

Tijdens de rondreis op de Azoren met onze kleuter logeerden we bij Porto Pim Bay (2 nachten) en Azul Singular (3 nachten). De wagen huurden we bij Auto Turistica Falalense. Door een annulatie van onze vlucht van Lissabon naar Horta, wisselden we 1 nacht op Faial in voor een nacht in de regio van Lissabon. Dat lag helaas buiten onze controle en valt blijkbaar wel vaker voor.

Adembenemende kratermeren en watervallen van Flores.

Met een klein vliegtuig tot 34 personen vliegen we van Faial naar Flores. Dit eiland ligt een eind in het Westen. We logeren er kort en praten als snel over terugkomen naar deze desolate plek. De gastenkamer die we huren ligt in Faja Grande, het meest Westelijke punt van Europa. De oceaan bonkt er tegen een smaragdgroene en torenhoge klif. Als we er ’s avonds de zon zien ondergaan, overvalt me een vreemd gevoel. We zitten op een klein eiland midden in een gigantische oceaan vol fauna en flora. Ik voel me klein en onbeduidend want hier is de natuur baas.

Met een huurwagen ontdekken we elk hoekje van het eiland. We gaan elke dag zwemmen in het zeezwembad van Santa Cruz, wandelen langs de 7 meren, zwemmen in het basin van een neerstortende waterval (Cascata do Poço do Bacalhau) en vallen in een zoveelste verwondering als we na een gezellig diner onverwacht wandelen tot aan Poço da Ribeira do Ferreiro. Hier storten meerdere watervallen naar beneden in een meer. We zijn helemaal alleen en zetten ons neer om weer even te genieten. We wagen ons aan een daguitstap naar Corvo. Het kleinste eiland van deze archipel ligt op 1,5 uur varen van Flores. We gaan per zodiac. Onderweg komt de wind op. En overtrekt een dik wolkenpak het eiland. De krater van het bioreservaat hebben we helaas niet gezien. Weer terug varen we langs kliffen en een waterval waar vogels om ons heen vliegen.

Tijdens de rondreis op de Azoren logeren we bij Alojamentos Flores Island (3 nachten). De wagen huren we bij Sixt.

Thermale baden en de theeplantage van São Miguel.

We reizen met het vliegtuig van Flores naar Sao Miguel. Bij aankomst valt het meteen op dat de meeste mensen hier wonen en de meeste toeristen naar hier komen. De reclameborden staan plots weer naast de weg en het ritme voelt terug Westers aan. Toch beleven we hier een bijzondere week in een kleinschalig, gezellig hotel met afwisselende activiteiten. We gaan meerdere keren baden in Furnas. Omdat er hier verschillende thermale bronnen zijn die wellnessbaden in openlucht voorzien van feloranje en warm water. Zo relaxen we na een wandeling in Poca Dona Beija en combineren we een bezoek aan de botanische tuin met een middag bubbelen in Terra Nostra. Mijn bikini werd nooit meer de oude.

Joeri gaat een keer mee met een groep voor een canyoning en ik trek erop uit te paard. We bezoeken één van de weinige theeplantages van Europa. Die vind je trouwens enkel op dit eiland. Ook gaan we met een kajak het groene en het blauwe kratermeer op van Sete Cidades. Tijdens deze week zijn er momenten dat we gewoon relaxen aan het zwembad van ons hotel.

Tijdens onze rondreis op de Azoren met onze kleuterlogeren we bij The Lince Nordeste (6 nachten) en VIP Executive Azores (1 nacht). De wagen huren we bij Wayzor.

Over hortensia’s in bloei op de Azoren.

Ja die zijn er. Overal. In friswit tot diepblauw. Als kleine bosjes of als enorme muren. De zomermaanden zijn de bloeimaanden. We komen ze vaak tegen tijdens de rondreis op de Azoren.

We gaan op reis met een kleuter en …

… nemen mee een vouwbuggy
… nemen mee een trekkersrugzak
… nemen mee een zwemvest voor Lars
… nemen mee speelgoed, stickers-en zoekboekjes
… huren een autostoel bij elke huurwagen
… reserveren een babybed bij elke accommodatie

Een rondreis op de Azoren: praktisch

Alle vluchten namen we met TAP Portugal en Sata Air Azores. In totaal waren dit er 6.
Brussel – Lissabon – Horta – Santa Cruz – Ponta Delgada – Lissabon – Brussel
Faial: Porto Pim Bay (2 nachten), Azul Singular (3 nachten), Auto Turistica Falalense
Flores: Alojamentos Flores Island (3 nachten), Sixt
Sao Miguel: The Lince Nordeste (6 nachten), VIP Executive Azores (1 nacht), Wayzor

Vakantie in de Azoren is…

eenvoud, rust en veel natuur

Inspiratie? Azores What Else, ook te volgen via Instagram.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.