Dolfijnen spotten in Corsica.

Tijdens een vakantie ga ik maar al te graag met mijn gezin op zoek naar dolfijnen en walvissen in het wild. Dat doen we steeds met een georganiseerde bootexcursie. Deze keer logeren we op Cap Corse en gaan we op zoek in het beschermde gebied Pelagos. Op een Zodiac voor 12 personen vertrekken we vanuit Macinaggio en zijn we 5 uren op de Middellandse Zee om dolfijnen te spotten in Corsica. Het geeft me steeds een gelukzalig gevoel.

praktisch over dolfijnen spotten in Corsica

www.sanpaulu.fr
13:30-18:30
zodiac voor 12 personen
70 euro per persoon
onderweg stoppen we voor een zwemmoment ver weg van de kust
mogelijk te spotten in juli: potvis, gewone dolfijn, maanvis, vliegende vissen, vogels, vinvis, tuimelaar
meenemen: zonnecrème, zonnebril, zwemkledij, handdoek, windjasje, water
tip: reserveer tijdig want ze varen enkel uit voor deze excursie op woensdag en zaterdag met een beperkt aantal plaatsen

Op veel plekken in de wereld kan je zeezoogdieren gaan bewonderen in het wild. Als je geluk hebt. Want er is nooit garantie dat je hen zal tegenkomen.  We varen weg van de kust op zoek naar dolfijnen of potvissen. Na een stevige zoektocht van 2 uren lijkt het erop dat we de naald in de hooiberg niet vinden. Maar dan plots zwemmen een twintigtal dolfijnen ons tegemoet. We vallen van de ene verbazing in de andere. Want elke keer er een dolfijn uit het water springt of voor de boot zwemt, kan ons geluk niet op. De endorfine vloeit. We vertoeven in elkaars buurt voor meer dan een half uur en splitsen dan onze wegen.

Waar kan je op letten als je een excursie boekt?

Ik ga regelmatig de zee op tijdens een vakantie om deze dieren te spotten. Bij het uitzoeken van deze excursie let ik op de ecologische aanpak van het bedrijf en het type boot. Met een Zodiac zit je laag tegen de zeespiegel en is er veel kans om de dieren van dichtbij te kunnen observeren. Daarnaast ben je met een kleine groep mensen. Daardoor heb je een nauwer contact met de kapitein of de bioloog die meevaren. Dat is ideaal om alle vragen gewoon af te vuren en veel bij te leren over de diersoorten die we onderweg tegenkomen .

Er zijn bedrijven die deze excursie aanbieden uit eigen belang en toeristische uitbuiting plegen. Er is vaak weinig of geen respect voor wilde dieren desondanks strenge wetgevingen. Ik zoek naar lokale ondernemers die naast het toerisme ook een wetenschappelijke meerwaarde geven aan het uitvaren. Een onderzoek naar de lokale populatie is daar een sterk voorbeeld van.  Zo kan ik als toerist een steentje bijdragen aan de wetenschap.

Deze info kan ik meestal op de websites vinden. Als die er niet staat stel ik mijn vragen via email.

Elders in Europa dolfijnen en walvissen spotten?

Om dolfijnen of walvissen te spotten hoeven we niet ver te reizen. We hadden het geluk om ze te bewonderen in Portugal, Spanje, Kroatië en Frankrijk.

Portimão, Algarve
Horta, Azoren
Rovinj, Kroatië
Corralejo, Fuerteventura

Misschien ging jij wel eens dolfijnen bewonderen in gevangenschap?
Via Dolphin Project leer je meer over deze dieren in gevangenschap en de gevolgen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.