11 boekentips voor meer rust en geluk in je leven.

Trip Natuur » lifestyle » mindfulness boeken

Sinds de geboorte van mijn zoon merk ik bij mezelf dat ik met verschillende zaken in cirkels draai. Die cirkels maken me onrustig. Piekeren en schuldgevoel zijn dan vaak een gevolg. Ze zijn dompers op geluk maar vooral energievreters. Daarom start ik een zoektocht naar bewustwording maar ook verantwoording van eigen gedrag. Er volgen veel vragen. Trakteer jezelf dus op tijd. Want zelfinzicht komt met raad en daad. Daarom zijn moed en doorzettingsvermogen 2 cruciale ingrediënten. Ik ging in mijn vrije tijd thuis en op vakantie aan de slag met een inspirerende stapel mindfulness boeken.

Ik start met een introductie in mindfulness en laat me zo leiden naar thema’s zoals hechtingsbehoeften, leven in het hier en nu, rust in je hoofd, luisteren, leven vanuit je kern, het reptielenbrein en zelfs oude natuurreligie. Het voelt nog steeds, 3 jaar later, alsof mijn zoektocht niet rond is. Deze 11 boeken over mindfulness en zelfontwikkeling vormen een goede basis met kennis om diep te duiken in je eigen ziel. Ze staan vol handige oefeningen om aan de slag met  te gaan. Die zoek je uit naar je eigen gevoel. Wat past er bij je en wat voelt goed om uit te proberen? Eigenlijk kan je ze je hele leven meenemen in je rugzak….

Mindfulness boeken.

Mindfulness is een manier van leven om je aandacht te vestigen op het hier en nu. Je leert zelf bewust keuzes te maken en stapt weg van het automatisch reageren. Stressprikkels kan je op die manier beter opvangen. Maar ook angstgevoelens en onzekerheid kan je beter aanpakken. Hoewel je nooit je eigen gedachten en emoties zal kunnen stopzetten, kan je wel leren anders met hen om te gaan. Je gaat op zoek naar je rustsysteem.

Van zodra je dit dagelijks kan vinden komt er ruimte en inzicht. Die helpen je op een open manier je eigen gedrag te zien. Het geeft je de kans om jezelf beter te begrijpen. Want je zal automatisch op zoek gaan naar de essentie van je eigen keuzes en levensstijl door deze rustmomenten. Uiteindelijk wapen jezelf met een waaier van persoonlijke waarden. Die kan je in je professionele en privéleven een duw in de rug geven om te leven vanuit je hart. Als dit te zweverig klinkt voor je, dan hoef je niet verder te lezen. Met deze mindfulness boeken kan je heel laagdrempelig en in elk tempo kennismaken maken….

Zakboek voor het bosbaden (Sarah Devos & Katriina Kilpi)

Bij bosbaden denk je allicht meteen aan bomen knuffelen en rollen over de grond in een bladerdekbed. Maar eigenlijk kan je er ook je eigen, realistische versie van maken. Als je gaat wandelen luisteren dan eens 5 minuten naar de vogels of de wind, kijk aandachtig naar je voeten en de ondergrond of ga op een bankje zitten en staar eens naar de kruinen van de bomen. Dit boek laat je kennismaken met bosbaden in verschillende vormen. Een ideale starter op jouw pauzeknop te vinden in de natuur.

Heartful leven Mindful werken (David De Wulf)

In dit boek staan veel oefeningen waar je zowel thuis als op het werk met aan de slag kan gaan. Ik ben fan van het inkleuren van het levenswiel, denken met nieuwe mogelijkheden of dagelijks waarderen. Deze auteur heeft meerdere boeken over dit thema.

Rust voor je brein (Luc Swinnen)

Een neuroloog geeft je inzicht in de werking van je brein en op welke manier je brein echt rust kan vinden. Wist je dat het noodzakelijk is dat je de hele slaapcyclus doorgaat zodat je hersenen afvalstoffen van de dag voorheen kunnen afbreken? Of dat je ademhaling een makkelijk hulpmiddel is om tot rust te komen in je hoofd? Het boek staat vol met oefeningen waar je vandaag met aan de slag kan. Ik experimenteer met niet meer snoozen, de 4-7-8 ademhaling, het piekkwartier en stoppen met pleasen.

Boeken over zelfontwikkeling.

Zelfontwikkeling is een weg naar groei. Dat gaat altijd gepaard met verandering. Het gaat om bewust worden van je eigen keuzes en gedrag, wie je bent, je talenten en hun potentieel. Met als doel je levenskwaliteit te verbeteren en het bereiken van persoonlijke of professionele doelen. Zit je met dromen die maar niet uitkomen? Dan is het tijd voor verandering. Je stapt uit een doorgedraaide cirkel in een nieuwe realiteit. Deze boeken helpen je op weg naar bewustwording en geven je tools om aan de slag te gaan. Ze zijn een interessante aanvulling op boeken over mindfulness.

Verbonden (Amir Levine & Rachel Heller)

We hebben allemaal relaties. Die zijn vaak ingewikkeld of heel rustgevend. In dit boek maak je kennis met verschillende hechtingsstijlen. We hechten ons allemaal op een andere manier aan elkaar. Als een gevolg van onze opvoeding geven ze jouw leven en relaties verder kleur.

Altijd scherp. Manage je energie en niet je tijd. (Jim Loehr & Tony Schwartz)

Dit boek leert je bewust worden van dingen die je energie opeten en je energie geven. Die inzichten kunnen je helpen om meer balans te brengen. De auteurs vertellen je over de verschillende bronnen energie zoals fysiek maar ook spiritueel, delen tips over energie herstel en hoe je patronen kan inbouwen in je dagelijkse leven. Sinds dit boek start ik 1 werkdag in de week met iets dat me energie geeft nl. paardrijden en neem ik ’s middags een echte middag pauze van 30 minuten. Met het boek kan je voor jezelf een actieplan maken.

Alleen met jou (Rikkat Ponet)

Ieder van ons hecht zich op een andere manier aan zijn geliefden. Die hechtingsstijlen zorgen voor uiteenlopende dynamieken binnen relaties. De ene al wat rustiger dan de andere. Deze auteur deelt inzichten over hechtingsbehoeften en hoe ze aan de basis liggen van reacties en gedrag. Het boek motiveert je te gaan voor de romantische liefde en op zoek te gaan naar echte verbinding. Wat zijn je diepste verlangens waarom jullie ruzie maken?  Hoe kan je dat aan je partner vertellen zonder die te kwetsen of ongerust te maken? En waar ligt de lijn van acceptie en zelf invullen van je eigen behoeften? Bekijk zeker deze video als je meer wil weten over dit boek.

Je luistert niet. Wat je niet hoort maar wel wil weten. (Kate Murphy)

Ben jij een aandachtige luisteraar? Probeer je er steeds achter te komen wat er in iemand omgaat en laat je die persoon merken dat je het oprecht graag wil weten? Je ontdekt in dit boek verschillende gradaties van luisteren en op welke manier je ze kan herkennen. Bij jezelf en bij anderen. Hoe goed kan jij nog luisteren met alle afleidingen van vandaag? Ken je de standpunten van je geliefden en hoe ga je om met een stilte? Door dit boek te lezen, sta je weer stil bij wat luisteren echt hoort te zijn.

Kiezen vanuit je hart. Het hart als kompas voor je levenskoers. (Albert Sonnevelt)

Veel twijfels, wikken en wegen, het vooruitschuiven van het nemen van beslissingen kunnen leiden tot spanning. In dit boek maak je kennis met de angsten die je verhinderen om besluiten te nemen. De auteur én psycholoog helpt je op weg naar het vinden van jouw levenskoers. Het boek staat vol tips en oefeningen om aan de slag te gaan. Je kan ontwikkelt je eigen besluitvaardigheid en leert te vertrouwen op je intuïtie . Deze zou ook in de lijst van de mindfulness boeken kunnen staan.

Waarom we vreemdgaan en parachutespringen (Luc Swinnen)

Wanneer je emoties sterker worden dan je redeneringsvermogen, gaat dat je gedrag opvallend beïnvloeden. Alleen zijn we ons daar niet altijd van bewust. Aan de hand van vele voorbeelden toont de auteur (en arts) ons welke mechanismen in ons brein het overnemen bij soms ongebrjipelijk bedrag. Deze inzichten helpen je gedrag bij jezelf en bij andere te herkennen vanuit emoties zodat je dit sneller kan plaatsen en loslaten. Met minder piekeren of twijfels tot gevolg.

Inspirerende boeken voor vrouwen.

Little Yoga (Lana Katsaros)

Deze kaartenset is gericht op kinderen. Je kan samen met hen op een heel laagdrempelige manier kennis maken met yoga. Vanuit 1 oefening of een korte flow ga je samen op zoek naar een rustmoment.

De wijsheid van de heks (Susan Smit)

In dit boek maak je kennis met wat de natuur en onze vrouwelijke waarden ons te bieden hebben. Het is een zalig schrijven als je op zoek bent naar introductie met natuurreligie in een moderne tijd. Het sluit voor een groot stuk aan bij leven in hier en nu maar ook voor de balans van je energie, het vinden en inzetten van je creativiteit en de zorg voor de aarde en de mensen om je heen. Het meest fijne is vooral dat natuurreligie niet georganiseerd is. Dat kan dus zonder heilige boeken, gebouwen of profeten. Misschien is het wel dé basis voor een leven  dat zich niet richt op macht en geld. Het doet je alvast ook stilstaan bij de onderdrukking van het vrouwelijk geslacht en hoe heksen daar jarenlang daar letterlijk symbool voor stonden.

Het boek van de vreugde (Douglas Abrams)

Dit boek deelt een interview tussen Dalai Lama en Desmund Tutu. 2 nobelprijswinnaars en vrienden die met veel compassie en mildheid het leven omarmen om de vreugde te laten winnen. Het is een boek zonder oefeningen maar het helpt je op weg naar de essentie van vreugde in je leven.

Mijn ervaring met zelfontwikkeling en mindfulness.

Neem je tijd. Die zal je nodig hebben want in je wekelijkse routine is er waarschijnlijk weinig ruimte om hier met bezig te zijn. Start met lezen van mindfulness boeken of enkele oefeningen. Maar begraaf jezelf niet meteen met het onmogelijke.

Zoek een praatbuddy. Iemand die ook actief bezig is met mindfulness/zelfontwikkeling. Dat motiveert en geeft je de kans om ervaringen uit te wisselen. Ken je niemand of durf je deze persoon nog niet in vertrouwen te nemen, probeer dan eens therapie.

Soms zal niet iedereen uit je omgeving je reis kunnen volgen. Ze zijn dan niet klaar om jouw avontuur helemaal te begrijpen of hebben zelf in het leven die behoefte nog niet gehad om in verbinding te staan met zichzelf. Dat is vaak moeilijk om te accepteren want je verwacht en hoopt misschien op iets anders. Maar hou in gedachten dat wat telt is, dat jij voor jezelf in de diepte van je ziel duikt om je eigen leven de kleur te geven die je rust en geluk brengt.

Niets is zo belangrijk dan je persoonlijke drijfveren te kennen. Schrijf die op en hang ze ergens zichtbaar. Op een moeilijk moment kunnen ze je een duw in de rug geven om de draad weer op te pakken.

Soms zal er  moed nodig zijn om dingen uit te spreken die je liever niet uitspreekt om conflicten te vermijden. Of is er moed nodig om eens iets nieuw uit te proberen of je gekende schema om te gooien.

Doorzettingsvermogen is naast moed doorslaggevend om dit avontuur aan te gaan. Vooral omdat de tijd soms hindernissen op je pad brengt of het langdradig doen voelen.

Verandering is ontwikkeling.

Dingen neerschrijven, helpt mij enorm focus te houden en duidelijkheid te krijgen rond hoe een oefening precies in elkaar zit, maar ook over welke emoties en gedachten er aan de oppervlakte komen. Soms helpt het al  door dingen neer te schrijven, ze ook los te laten. Ik heb ze dan ergens geparkeerd. Niet meer in mijn gedachten maar wel in mijn schrijfboek. Je leest zo heel snel patronen en dat maakt het je makkelijk om met de juiste oefeningen aan de slag te gaan.

Ben je geen lezer? Dan is de podcast ‘’psychologie van succes’ een aanrader.

Op mijn leeslijst:
Blijven ademen (Katrien Geeraerts)
De vijf talen van de liefde (Gary Chapman)
Intimiteit (Paul Verhaeghe)
Intimiteit (Thich Nhat Hanh)

Mindfulness boeken? Laat jouw tips achter in de reacties.
Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.