10 tips voor de juiste reisgids

Trip Natuur » lifestyle » reisgids kopen

Voor onze rondreizen gebruik ik steeds een reisgids. Omdat ik 8-6 maanden voor vertrek vaak onze reis uitstippel en boek, ga ik op rijd een reisgids kopen. Die zet ik op mijn kerstlijst als ideaal kerstgeschenk. Eerst lees ik de gids, daarna start ik met het uitzoeken van logies, vervoer en activiteiten. Door eerst te lezen wat de bestemming te bieden heeft, krijg ik een goed idee van wat we er allemaal kunnen doen. Voor mijn gezin weet ik ondertussen goed wie wat leuk vindt. Als bepaalde activiteiten of natuurgebieden er uitspringen dan puzzel ik de rondreis zo in elkaar dat we in de buurt van deze plekken logeren en we niet dagelijks al te grote afstanden moeten rijden. Een reisgids kopen doe ik bij Standaardboekhandel.

Reisgids kopen?
Voorkom keuzestress in de boekenwinkel.
Even stilstaan voor de aankoop.

Welke type reis ga ik maken? Is het een rondreis waarbij we meerdere plekken bezoeken of verblijven we een week in 1 stad? Voor een bezoek aan een stad kies ik ronduit voor een reisgids over de stad zelf. Voor een rondreis kies ik meestal voor een gids over het land. Tenzij we maar 1 regio aandoen. Dan is een gids over die streek vaak veel relevanter. Omdat we binnen Europa vermoedelijk vaker terugkeren naar landen zoals Portugal of Oostenrijk, ga ik ervan uit dat ik de gids kan hergebruiken en bespaar ik niet op het budget bij het kopen van een reisgids.

Als je een reisgids enkel nodig zou hebben tijdens je reis , dan is het uitlenen bij de bib een duurzame manier om jezelf te informeren. Als je beslist om een reisgids aan te kopen, leen die dan uit aan vrienden en familie. Zo stimuleer je hergebruik en voorkom je nieuwe aankopen die niet nodig zijn. Of misschien kan jij een gids lenen van vrienden of een familielid. Rondvragen!

Reisgids kopen?
Het jaar van de eerste druk en een uitneembare kaart.

Eerst en vooral kijk ik naar het jaar van de eerste druk. Op die manier ben ik zeker dat de informatie in de gids recent is. Die info staat meestal achteraan in de colofon. Bij een rondreis of stadsbezoek is een goede kaart een meerwaarde. Die kaart (bij voorkeur uitneembaar) is handig tijdens de voorbereiding maar ook voor onderweg. Ik hoor je al denken. Dat is toch niet meer van deze tijd. Soms is het gewoon fijn om niet altijd met mijn mobiele telefoon in de hand rond te lopen. En het helpt vaak om even een kaart te bekijken voor we vertrekken voor een goede oriëntatie tijdens de rijden en het zoeken van de weg. Op eilanden rijden we vaak zonder gps omdat het wegennetwerk veel eenvoudiger is. Ook kleinere plannen van een stadscentrum zijn een meerwaarde. Zo vinden we snel onze weg zonder een hoogtepunt te missen.

Reisgids kopen?
Tips voor reizen met kinderen en interessante blogs.

We reizen met onze zoon. Maar we houden rekening met zijn grenzen en leefwereld. Het is dus super handig als de reisgids in een aparte rubriek of via een duidelijk aanduiding aangeeft welke activiteiten leuk zijn om met kinderen te doen. Op die manier komen we op plaatsen terecht die kindvriendelijk zijn en waar onze zoon andere kinderen kan ontmoeten om even te spelen of een praatje te slaan. Tegenwoordig zijn het internet en sociale media een walhalla van reisinspiratie. Maar hoe kom ik nu terecht op de juiste kanalen? Reisgidsen geven hierover tips. Vaak van lokale organisaties of inwoners. Super handig want zo hoef ik geen uren te googelen naar een goede blog.


Reisgids kopen?
Een formaat dat in de rugzak past en een onderverdeling per regio.

Onze dagen op vakantie zijn actief. We zijn meestal buiten op avontuur met een rugzak. De reisgids gaat mee. Maar liefst is die niet te groot zodat er nog voldoende plek ik voor andere spullen in de rugzak. Tijdens een rondreis komen we meestal in verschillende streken (zeker op een eiland). Het is praktisch dat alle informatie verzameld staat per regio. Die dan ook vaak aangeduid zijn op de kaart. Zo kan ik snel info herlezen tijdens de reis zelf.


Routes voor een daguitstap en vermeldingen van restaurants.

Als we met een huurwagen rondreizen durven we wel eens voor een dagtocht met de wagen te gaan. Zo rijden we van hoogtepunt naar hoogtepunt. Als die in de reisgids staan, bespaart me dan veel uitzoekwerk zonder in te boeten op een interessant programma. Tijdens een vakantie gaan we ook graag op restaurant. Via Tripadvisor zoek ik naar mogelijke plekken om te gaan eten maar door de tips in de reisgidsen komen we vaak terecht in restaurants met betaalbare prijzen, lekker eten en een lokaal karakter.


Verschillende merken.
Kopen bij de lokale boekenwinkel.

In mijn verzameling zie ik uitgever ANWB vaak terugkomen. Maar eigenlijk was ik me daar niet bewust van. Voor een volgende aankoop richt ik me op deze uitgever. Dat zal mijn aankoop makkelijker maken want ik ben tevreden over de informatie in deze gidsen. Ik heb ook gidsen van Marco Polo en Lonley Planet. De aankoop doe ik bij de Standaardboekhandel in het dorp waar ik het werk. Bij deze keten kan je online aankopen en laten leveren in de winkel naar keuze. Op die manier kan je dus ook een lokale ondernemer steunen want vele van deze filialen zijn franchisenemers als je al weet welke gids je nodig hebt en zeker wil zijn dat die beschikbaar is bij de lokale winkel.

Lees meer over de aankoop van mijn elektrische fiets.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.