Labiomista, op wandel in een kunstpark.

Trip Natuur » daguitstappen » labiomista

Op Pinkstermaandag rijden we richting Genk omdat we een bezoek willen brengen aan een openluchtmuseum. Dat doen we samen met vrienden en onze kleuter van vijf. Labiomista in Genk is een evoluerend kunstwerk van Koen Vanmechelen. Het voert ons mee door de filosofie van het leven door de ogen van deze kunstenaar. Cultuur en natuur staan hier centraal. Vroeger was dit een mijnsite en ooit ook een dierentuin. Die zijn getransformeerd naar een groene plek om tot rust te komen. De audiogids is inbegrepen in het ticket. Daarmee gaan we 2,3 km op wandel en ontdekken we intrigerende beelden en levende kunstwerken. Daarnaast maken we ook kennis met een conservatieproject en genieten we van een hapje en drankje in Nomadland.

Breaking bounderies of clarity to enter into e new reality.

Koen Vanmechelen

cosmopolitian culture park

Mmm, wat doen we eerst? We beginnen bij een betonnen, kronkelend wandelpad met verschillende grote en kleine werken. In dit deel van het park staan gebouwen waaronder het atelier van de kunstenaar. Bijvoorbeeld in Villa Opundi maken we kennis met de geschiedenis van het park. Daarna wandelen we via The Battery langs 2 grote vogelkooien met grote en kleine vogels die me doen stilstaan bij het belang van de biodiversteit. We volgen de kronkels en spotten emoes, dromedarissen, lama’s, struisvogels en andere dieren. De planten in het park groeien weelderig. Er zijn geen afgeboorde bloemenperken en strak gesnoeide struiken. Ik ben fan.

protected paradise

Onderweg krijgen we de kans om af te wijken van het betonnen pad. Daardoor belanden we in een stuk natuur zonder structuur met daarin enkele kunstwerken. Hier mag de natuur het overnemen. Ooievaars zijn op bezoek en lopen de grasvlakte af met hun hoge stelten. Ze kunnen hier nesten of gewoon weer verder vliegen. Daarna maken we kennis met de zwarte ooievaar. Die worden hier gekweekt om terug uit te zetten in het wild. Deze vogelsoort is namelijk zeldzaam. Via de audiogids bombardeert de kunstenaar je met straffe stellingen die aanzetten tot nadenken. Over natuur en de plek die wij als mensen innemen, de afhankelijkheid tussen mensen, dieren en planten, transformaties van alle wezens, het belang van verbinding. En zoveel meer.

Labiomista Nomadland

Net buiten het park is er een groene plek met foodtrucks van de gemeenschap. Want lokale bewoners zorgen hier voor hapjes en drankjes aan democratische prijzen. Nadat we het museum bezochten gingen we hier nagenieten met ons gezelschap.

Labiomista in Genk

adres: Marcel Habetslaan 60 in Genk
inkom 10 euro per persoon
kinderen onder de 18 jaar gratis
reserveer tickets online (zeker tijdens corona)
open van 10-17 uur, gesloten op maandag
open van 1 april t.e.m. 7 november 2021
gratis parking
op 1 uur rijden van Antwerpen
meer info

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.