8 herfstwandelingen in de natuur.

De mooiste herfstwandeling maak je samen met vrienden of familie. Ik test het uit in de Kolonie van Wortel, het stiltegebied De Liereman, Broek De Naeyer, de Kalmthoutse heide, de polders van Doel, de Merode, het meer van Nisramont en de Veluwezoom. Het zijn actieve daguitstappen om het weekend meer kleur te geven. Daarnaast is bewegen gezond en in de natuur vertoeven goed voor je lichaam en geest. Met de wagen kan je rijden tot aan een bezoekerscentrum of startplaats en wandel je via de knooppunten of een andere bewegwijzering zo de natuur in.  De routes nemen je mee langs prachtige landschappen. Leeg hoofd? Check!

Herfstwandelingen in Antwerpen.

Natuur en erfgoed in de kolonie van Wortel

Hier wandel je door een stuk geschiedenis. Rondje bootjesven neemt je mee door de Kolonie van Wortel. Onderweg kan je eenden, ganzen, roofvogels, konikpaarden, koeien, libellen en schapen spotten. Leuk voor de kinderen! Je wandelt over lanen, langs weilanden en over kleine bospaadjes. Bij mooi weer kan je aan de verschillende vennen om dieren spotten of even pauze nemen om mooie foto’s te maken. Deze wandeling kan je combineren met een bezoek aan het bezoekerscentrum in Merksplas over het ontstaan van de kolonies.

Arme stedelingen werden naar deze uithoek van Antwerpen gezonden om er te leven van de landbouw en nijverheid. Bijna 1.000 hectare ‘woeste’ gronden werden in Hoogstraten en Merksplas door vele mensenhanden bewerkt tot landbouwgronden en bossen met keurige dreven en gebouwen. Na de Belgische onafhankelijkheid werden Wortel- en Merksplas-Kolonie overheidsinstellingen waar landlopers en bedelaars verplicht naartoe gestuurd werden. Tot in 1993 woonden en werkten er landlopers. Deze plek is bijzonder.

vertrek: De Klapekster, Kolonie 41, Wortel
wandelknooppunten: 2-3-4-5-57-62-80-76-6-2-1
afstand: 5,2 km

Stiltegebied De Liereman

Hier wandel je in de stille kempen via de knooppunten doorheen het landschap. Het gebied strekt zich uit over Oud-Turnhout en Arendonk. Het is een typisch Kempisch landschap met bossen, heide, weilanden, vennen en duinen. Helemaal tot aan het kanaal Dessel-Schoten. Een ideale plek voor een herfstpicknick. Pistolets, thee, zondag. Wanneer ben je weg?  Neem onderweg de tijd om op een bankje of boomstronk te zitten voor een babbel of staarmoment. Op sommige plekken is het muisstil.

vertrek: bezoekerscentrum de Liereman (Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout)
wandelknooppunten: 36-37-55-53-54-41-31-42-50-46-45-44-43-33-32-18-19-38-37-36
afstand: 13,5 km

Bevers en otters spotten in Willebroek

Wist je dat de bever en otter terug in opkomst zijn in Vlaanderen? Op het otter-en beverpad ontdek je meer over deze dieren. Het is een leerrijke route voor kinderen en ouders. Via een speelse bewegwijzering wandel je 3,8 km doorheen het natuurgebied Broek De Naeyer. Je wandelt langs de Rupel en door nat bosgebied. Onderweg is er een vogelspothut en enkele doe spelletjes voor de kids.

vertrek: Sashuis, sasplein 18 in Klein-Willebroek
bewegwijzering: bordje otter
afstand: 3,8 km

Een ochtend op de Kalmthoutse Heide

Op zaterdagochtend is het vaak rustig op de heide. Een ideaal moment om de natuur op te zoeken, te genieten van de zon op je gezicht, te bewegen en samen nog eens buiten te zijn. Route schaap is 8,5 km lang en neemt je mee langs de mooiste plekje van het gebied. Je passeert door bossen, langs heide, vennen en duinen. Zot doen kan hier ook. Overwin je hoogtevrees op de brandtoren van 25m, spot⁠⁠ grazers in de kern van het gebied⁠ of wees gewoon even stil, als dat lukt⁠⁠.
⁠⁠
vertrek: De Vroente, Putsesteenweg 129, Kalmthout⁠⁠
⁠⁠⁠bewegwijzering schaap
afstand: 8,5 km

Herfstwandeling in Oost-Vlaanderen

Dagwandeling in de polders van Doel en Groot-Saefthinge

Via de wandelknooppunten kan je makkelijk lange routes samenstellen. Deze gaat 24,5 km door de polders. De weilanden en dijken sieren de omgeving met eenvoud. De havenindustrie op de achtergrond en de verouderde maar bewoonde boerderijen maken er een unieke plek van. Het voelt alsof de tijd er trager gaat.

De wandelroute neemt je stiekem over de grens en door het getijen natuurgebied Groot-Saefthinge. Het grenspark bestaat uit schorren en natte weilanden. De ecologische waarde zit in de uitgestrektheid van het gebied. Hier werkt men o.a. aan herstel van vogeldiversiteit. We spotten er grote groepen brandganzen met veel gekwetter.

vertrek: Kouterstraat, Kieldrecht
wandelknooppunten: 32-35-84-86-87-88-89-90-25-24-93-20-19-34-33-32
afstand: 24,5 km (20km verharde wegen)

Herfstwandeling in Vlaams-Brabant

Op wandel in de Merode

Via de wandelknooppunten stap je 6,5 km. Ideaal voor een zondagmiddag om bij te babbelen met familie, te bewegen en te genieten van de frisse lucht.. Er zijn veel wandelaars. Ze hebben gelijk. Het typisch Kempisch landschap met heide, bos en vennen biedt mooie vergezichten die je doen dromen.⁠⁠
⁠⁠
De Merode is een groene strook tussen de rivieren de Demer en de Nete. Het strekt zich uit in provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Het wandelknooppuntennetwerk is er goed voor 700 km wandelplezier. De verschillende bossen hebben degelijke wandelpaden en er is best wel wat cultuur op te snuiven.⁠⁠
⁠⁠
Deze route kan je makkelijk combineren met een horecamoment bij afspanning Den Eik⁠⁠, een bezoek aan het klompenmuseum⁠⁠, een rondleiding in de abdij van Averbode ⁠⁠ of genieten van vers hoeve-ijs op de Lekdreef⁠⁠ voor wie nog durft in de herfst.
⁠⁠
vertrek: afspanning Den Eik, Herseltsebaan, Laakdal⁠⁠
wandelknooppunten: 249-96-91-104-286-285-102-101-281-294-273-81-79-84-279-294⁠⁠
afstand: 6,5 km⁠⁠

Herfstwandeling in de Ardennen

Op en neer, rond en naast het meer van Nisramont

Doe eens zot en ga voor 1 dag naar de Ardennen. Vroeg uit je bed en zomaar richting Houffalize. Het meer van Nisramont is een prachtig decor voor een daguitstap. De wandeling van 14 km loopt volledig rondom het meer. Die gaat fel op en neer. Bruggetjes, trappen en smalle paden nemen je mee langs het meer, afgronden, rotsformaties en mooie uitzichten. Onderweg plof je even neer voor jouw picknick. Dat is genieten in de natuur. Het was best druk op de route. Deze wandeling is populair!

vertrek: barrage de Nisramont
bewegwijzering: rode ruit
afstand: 14 km

Herfstwandeling in Nederland

De Veluwezoom in de mist.

De bronstroute neemt je mee door Rheder- en Worth-Rhederheide. We wandelen op een mistige dag en zien amper 2 meter ver voor ons maar de bossen en heide zouden prachtig zijn. Er is ook een wildobservatiepost voor de geduldigen onder ons. Maar met een beetje geluk passeert er gewoon een grote grazers op jouw wandelroute. Want in dit gebied wonen schotse hooglanders. Best grote beesten! Maar ook wilde zwijnen voelen zich hier thuis.

vertrek: parking de Lange Juffer in Rheden (nl)
bewegwijzering: via de route app van natuurmonumenten
afstand: 8,4 km

Wil je ook meer wandelen en de natuur opzoeken?

Misschien denk je nu wel: ik heb geen tijd om zo vaak te wandelen want ik moet…. Maar ieder van ons kan keuzes maken. Dus wil je echt meer gaan wandelen en van de herfst genieten? Durf dan te kiezen voor een aantal momenten op je agenda die je vrij houdt voor natuurmomenten. Praat er over met je familie en vrienden, want misschien willen ze dit zelf ook en kunnen jullie samen op pad gaan.

Of ga een keer met de kinderen alleen naar buiten, de wereld zal heus niet vergaan als ze een keer het hobbymoment overslaan.  Je hoeft ook niet elk vrij moment te gaan voor het wandelen. Het kan een combinatie zijn van gewoontes zoals klassieke familiebezoeken, praktische dagen voor het huishouden, hobbymomenten en een leuke daguitstap.

Welk gevoel zou het je geven als je weet dat je komende herfst 3 van deze mooie wandelingen zou gedaan hebben?

Heb jij nog een tip voor de lezers? Deel deze als reactie op dit bericht. Zo inspireren we elkaar.

2 thoughts on “8 herfstwandelingen in de natuur.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.