Pauze tussen bloesem

Trip Natuur » daguitstappen » bloesemwandeling Limburg

Elk jaar opnieuw trakteert de natuur ons in de lente op bloesem. Kort en krachtig. Want vanaf half april verschijnen de eerste kleuren. En net geen maand later is het spektakel al weer verdwenen en moet je opnieuw een jaar wachten. Neem dus al even jouw agenda vast en reserveer tussen half april en begin mei een vrije dag voor een stevige bloesemwandeling in Limburg langs fruitboomgaarden. Met jouw wagen ben je vanuit Antwerpen op een uur in Hoeselt. Vanaf Greenspot Vrijhern vertrekken verschillende bewegwijzerde routes. Voor een stevige wandeling kan je 2 routes combineren tot 15 km. Die combinatie levert je een portie energie op en een dagje vakantiegevoel. De pauzemomenten in de bloeiende boomgaarden zijn een bonus. Tijd om je agenda er bij te nemen!

Bloesemwandeling in Limburg.

Bloesem dat zijn alle bloemen van bomen. En die laten zich zien vanaf de nachttemperatuur gaat stijgen. Via de bloesemmeter van Visitlimburg kan je dit makkelijk volgen en op een juist moment een bezoek brengen. De witte en roze bloemen leiden je rustig de lente in.

Je kan in verschillende gemeenten in Limburg en Vlaams-Brabant bloesemroutes gaan wandelen of fietsen.  Doe je het liever rustig aan? Dan is een korte wandeling met een picknick misschien meer jouw ding.

Omdat ik graag buiten ben en nieuwe plekken ontdek kies ik voor een lange wandelroute in Hoeselt.

Wandelen in Hoeselt.

Iets voorbij Hasselt vindt je deze groene en heuvelachtige gemeente. Het is vooral een rustige plek voor de wandelaar en fietser. Er is een netwerk aan bewegwijzerde routes. Zo kan je helemaal offline tot rust komen in de natuur. En onderweg een terrasje meepikken. We waren hier tijdens een corona-lockdown en namen in de rugzak heel wat lekkers mee om in de boomgaarden zelf een pauze te nemen. Zalig met de zon op je gezicht, gewoon in het gras tussen een massa witte bloemen en veel vrolijke bijen.

Greenspot Vrijhern.

Aan de kluis van Vrijhern kan je parkeren. Hier starten meteen de wandelingen. Ooit was dit de thuis van vele kluizenaars. Vandaag is het nog steeds een gelovige plek als bedevaartplaats. De kapel kan je dagelijks bezoeken. De cafetaria is enkel open op zondag.

In Haspengouw zijn er verschillende wandelgebieden of ‘green spots’. Hier kan je goed bewegwijzerde routes vinden van verschillende afstanden.  Elke Green Spot is uniek, net zoals de heuvelachtige landschappen in deze streek.

In het begin van de lente staan de meeste bomen nog niet in blad en kan je in deze streek veel maretakken zien. Deze plant leeft op bomen en komt in Nederland en in Oost België veel voor. De maretak heeft heel wat culturele betekenissen doorheen de geschiedenis gekregen. Neem tijdens het wandelen de tijd om goed rond te kijken en van de landschappen te genieten. Hoeveel maretakken spot jij?

Bloesemwandeling Hoeselt

Kluis van Vrijhern
Kluisstraat 1 in Hoeselt
rode route 8 km
oranje route 7 km
blauwe route 4 km
gratis parking
honden kunnen mee


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.